Sportlovet i Sverige

Sportlov i Malmö

Det finns tyvärr inga evenemang.

Bastuflotte

Det finns tyvärr inga evenemang.

Skridskor

Det finns tyvärr inga evenemang.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om sportlovet

År 1940 införde Bränslekommissionen sportlovet  grund av praktiska och ekonomiska skäl och man ville  det här sättet spara  uppvärmningen av skolorna. Det var en tid  man använde stenkol och koks som bränsle i eldstäderna och till följd av andra världskriget var man tvungen att dra ned  uppvärmningskostnaderna.
För att ungdomarna inte skulle bli sysslolösa  sitt lov anordnades fjäll– och friluftsaktiviteter där vintersport låg i fokus. 

Sportlovet idag

37% av Sveriges skolor har lov vecka 8 och det är fortfarande vintersport som är mest populärt att roa sig med. Kommunerna arrangerar ofta olika kultur- och fritidsaktiviteter för barn och familjer som inte vill resa bort under lovet. 

För dem som inte planerat att åka till Chamonix eller Verbier på sportlovsveckan finns många skidorter att besöka i vårt avlånga land. Åre, Sälen, Stöten och Vemdalen hör till dem vanligaste att besöka men även Brasnäs, Tärnaby, Idre fjäll, Romme och Funäsfjällen är väl värda ett besök.

Ta sig upp i backen gör man lättast med knapplift, ankarlift eller stollift som är en typ av släplift. I andra länder är det vanligt med olika typer av linbanor.
För att istället ta sig ner för backen är skidor och snowboard rekommenderat, men det finns också de som använder sig av snowblades.

När benen blivit trötta och solen gått ner är det många som väljer att avsluta dagen med en afterski. Vad som kan förväntas på en afterski beror på var man befinner sig, men livemusik, gulasch, hotshots och pjäxdans är långt ifrån ovanligheterna.
Är man istället i Alperna och letar efter en afterski kan vi tipsa om att “après-ski” förmodligen kommer ge mer framgång i sökandet.

Anordnar du event under sportlovet?

Har du ett event du vill publicera här? Skapa ett företagskonto här för att komma igång. Helt gratis!