Sportlovet i Sverige

Från pulserande skidäventyr i fjällen till isiga skratt på skridskobanan. Sportlovet erbjuder en perfekt chans att utforska naturen, omfamna vintersportens glädje och skapa minnen med familj och vänner. Här tipsar vi roliga saker du kan göra under lovet.

TIPS!

Få våra senaste och bästa tips på saker som händer i Sverige i vårt nyhetsbrev. Där får du:

– Exklusiva rabatter på hotell, restauranger och upplevelser.

– Förhandsinformation om kommande event och upplevelser.

– Spännande nyheter och tips på platser som du kan upptäcka i Sverige.

Här går du med

Vad vill du göra?

Datum

Mer om sportlovet

1940 införde Bränslekommissionen sportlovet på grund av praktiska och ekonomiska skäl och man ville på det här sättet spara på uppvärmningen av skolorna. Det var en tid då man använde stenkol och koks som bränsle i eldstäderna och till följd av andra världskriget var man tvungen att dra ned på uppvärmningskostnaderna.
För att ungdomarna inte skulle bli sysslolösa på sitt lov anordnades fjäll- och friluftsaktiviteter där vintersport låg i fokus.

När är sportlovet?

Sportlovet i Sverige brukar vanligtvis vara under veckan runt skolpåsken. Skolpåsken infaller vanligtvis i mars eller april, så datumen för sportlovet kan variera år från år. Denna vecka är en av de ledighetsveckorna då många familjer använder tid för att åka iväg och göra olika aktiviteter tillsammans, som att åka skidor, spela innebandy eller gå på fotbolls matcher. Datumen för Sportlovet är inte fastställda på förhand och skiljer sig från år till år, det är bäst att kolla med det lokala skolväsendet eller kolla på kalendern för att se när det infaller för det aktuella året.

Sportlovet idag

37% av Sveriges skolor har lov vecka 8 och det är fortfarande vintersport som är mest populärt att roa sig med. Kommunerna arrangerar ofta olika kultur- och fritidsaktiviteter för barn och familjer som inte vill resa bort under lovet.

För dem som inte planerat att åka till Chamonix eller Verbier på sportlovsveckan finns många skidorter att besöka i vårt avlånga land. Åre, Sälen, Stöten och Vemdalen hör till dem vanligaste att besöka men även Brasnäs, Tärnaby, Idre fjäll, Romme och Funäsfjällen är väl värda ett besök.

Ta sig upp i backen gör man lättast med knapplift, ankarlift eller stollift som är en typ av släplift. I andra länder är det vanligt med olika typer av linbanor.
För att istället ta sig ner för backen är skidor och snowboard rekommenderat, men det finns också de som använder sig av snowblades.

När benen blivit trötta och solen gått ner är det många som väljer att avsluta dagen med en afterski. Vad som kan förväntas på en afterski beror på var man befinner sig, men livemusik, gulasch, hotshots och pjäxdans är långt ifrån ovanligheterna.
Är man istället i Alperna och letar efter en afterski kan vi tipsa om att ”après-ski” förmodligen kommer ge mer framgång i sökandet.

Anordnar du event under sportlovet?

Har du ett event du vill publicera här? Skapa ett företagskonto här för att komma igång. Helt gratis!