Vad händer i fjällen?

Här hittar du tips på vad du kan göra och platser att besöka i den svenska fjällen.

Orter i svenska fjällen

Fler skidorter i svenska fjällen

Vad vill du göra?

Datum

Mer om fjällen i Sverige

Den svenska fjällen består av flera olika områden i norra Sverige och är populära turistdestinationer hela året. Under vintern hittar du underbar skidåkning i den svenska fjällen, medan sommaren erbjuder vandringar och naturupplevelser i världsklass.

I Sverige finns många olika fjäll, bland annat Jämtlandsfjällen, Härjedalsfjällen och Dalafjällen. I dessa fjäll finns också några av landets största skidorter, som Sälen, Åre och Vemdalen. Förutom skidåkning finns det massa aktiviteter att göra i den svenska fjällen.

Vandra, klättra, flyga och cykla

På somrarna finns det fantastiska vandringar att göra i svenska fjällen. Några av de populäraste sträckorna eller områdena är Jämtlandstriangeln, Kungsleden och Vindelfjällen. Dessutom är Sveriges högsta berg Kebnekaise, med sina ståtliga 2106 meter över havet, en spännande utmaning för de som lockas av toppbestigningar. Även Helgasfjället är en perfekt destination för bergsbestigning i Sverige.

I flera svenska skidsystem finns det möjlighet att åka sittlift upp på somrarna, för att sedan köra mountainbike nedför skidbackarna. En spännande och fartfylld aktivitet för adrenalinjunkies. Från många svenska fjäll kan du också hoppa fallskärm och skåda fantastisk natur från ovan.

Vårt land har otroligt fin natur, och i fjällen hittar du de mest spektakulära utsikterna. Att titta på vackra vattenfall som forsar ner för bergen ger en underbar känsla. Vill du hitta på något spännande kan du isklättra på många vattenfall i Sverige, när de frusit till is under vintern.

Vad är ett fjäll?

Ett fjäll kännetecknas av berg som når över skogsgränsen. Det finns olika typer av fjäll och man kan se på naturen och vegetationen vilket typ av fjäll ett berg är. Norrland är den enda delen av Sverige med riktiga fjäll, och i väster hittar vi både högfjäll och lågfjäll som skiljer sig på växtlighet och om bergstopparna är vassa eller rundade och hur stora höjdskillnader fjället har.

Anordnar du aktiviteter i fjällen?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR