Kajak i Sverige

Upptäck Sveriges natursköna vattenleder och kuster med kajak. Här tipsar vi om Sveriges bästa kajakupplevelser.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om kajak i Sverige

Oavsett om du är erfaren eller oerfaren så är det alltid en upplevelse att paddla kajak. Ta en solig dag och testa på en ny sport som du aldrig provat på innan. Paddla genom skärgården och se Sveriges natur från ett annat perspektiv. Ta med utrustning och tält, sätt upp ett läger och ät middag med vy över solnedgången.

Var är bäst att paddla kajak i Sverige?

Det finns många bra ställen att paddla kajak i Sverige, beroende på vad man söker. Här är några förslag:

Skärgården: Sveriges skärgård är känd för sina vackra omgivningar och bra förutsättningar för kajakpaddling. Det finns många öar och skär att utforska, med kristallklart vatten och vackra vyer.

Sjöar: Sverige har många stora och små sjöar, vissa av dem är bra för paddling, särskilt under sommarmånaderna.

Floder: Det finns många bra floder att paddla på i Sverige, såsom Klarälven, Ångermanälven, och Dalälven.

Kanaler: Göta kanal är en av världens längsta kanaler och är ett bra alternativ för dem som vill paddla längre sträckor och se mer av Sverige.

Nationalparker: Många nationalparker i Sverige, såsom Sarek, Padjelanta, Stenshuvud och Muddus, är bra för kajakpaddling, med vackra omgivningar och bra förutsättningar för camping.

Vad ska man tänka på när man paddlar kajak?

Det är viktigt att komma ihåg att det finns vissa regler och restriktioner på vissa platser, så det är bra att kolla upp det innan man ger sig ut på vattnet. Det är också bra att vara förberedd och ha den nödvändiga utrustningen och kunskapen för att paddla säkert.

Kajakens ursprung

I tusentals år använde man kajaker i bland annat Sibirien och Alaska för jakt och fiske. Dom är byggda för att klara av öppet hav bättre än kanoter och ofta kan man täta med ett kapell runt midjan på den som paddlar för att undvika att det kommer in vatten. Idag är det vanligast förekommande att man tillverkar kajakerna i glasfiberarmerad plast, polyeten eller kolfiber, men det görs även mer tradionellt byggda av trä.

Ordet ”kajak” betyder på inuktitut (ett språk som pratas norr om trädgränsen i Kanada) ”farkost för män”.

Anordnar du kajak- eller kanotupplevelser?

Om du anordnar kajakupplevelser kan du lägga upp dina aktiviteter på den här sidan. Kom igång genom att skapa ett konto för företag. Det kostar ingenting!