Vad händer i Dalarna

Tips på evenemang, aktiviteter och annat kul att göra.

Att göra i Dalarna

Hitta trevliga aktiviteter och annat kul att göra.

Kultur

Dalarna har spelat en speciell roll i Sveriges historia och mycket finns och lever kvar än idag. Hitta tips och inspiration på kulturupplevelser.

Läs mer

Tips på aktiviteter

Här hittar du mängder av äventyr och upplevelser året om. Hitta tips på aktiviteter för alla åldrar och intressen.

Läs mer

Evenemang

Häng med och upptäck spännande evenemang som händer i regionen. Massor av kul för alla åldrar.

Läs mer

Tips på boende i Dalarna

Hotell, vandrarhem och andra boendetips som passar olika tillfällen och budgetar.

Green Hotel

Mysigt hotell med fantastiskt läge intill sjön i Tällberg. Här bor du naturligt och fint med närhet till skidor och golf. På hotellet hittar du även bastu och pool.

Läs mer

Mora hotell & spa

Här bor du på ett 4-stjärnigt hotell mitt i centrala Mora. Njut av hotellets spa-anläggning och ät gott på kvällen. Kort promenad till flera av Moras mest populära sevärdheter.

Läs mer

Gammelgården Hotell

Du som gillar natur med lugn och ro kommer säkerligen trivas här. Nära till olika aktiviteter som skidor, cykel och liknande.

Läs mer

Upplevelsepresenter i Dalarna

Ge bort en trevlig upplevelse till någon speciell. Alltid uppskattat.

Avkoppling på hotell

Njut av en skön hotellnatt. Gå ut på kvällen och hitta på något kul och vakna upp till en härlig hotellfrukost.

Läs mer

Exklusiv ölprovning

Besök en berömd ölkällare för en spännande smakupplevelse i ölets värld. En helhetsupplevelse för ölälskaren.

Läs mer

Segla isjakt

Flyg fram över i isen i hiskeliga hastigheter, upp mot 80 km/h. Perfekt för den som gillar att få adrenalinkickar.

Läs mer

Orter i Dalarna

Trevliga städer och platser att besöka.

Leksand

Borlänge

Mer om Dalarna

Dalarnas län eller Kopparbergs län som det hette förut hittar du i mellersta Sverige och namnet har spelat en stor roll i den svenska historien. Med sina cirka 280 000 invånare är länet det 9:e största i Sverige. Residensstad är Falun och andra välkända orter i Dalarna inkluderar Borlänge, Avesta, Ludvika och Mora. Det finns även ett landskap vid samma namn som delar samma geografi.

Första gången Dalarna omnämns i historien är under 1100-talet då länet / landskapet gick under namnet Järnbäraland. På den tiden beskrevs området som ett hedniskt land. Framförallt omnämns Dalarna under 1500-talet då Gustav Vasa flydde hit för att komma undan Danmarks kung Kristian II. Historien berättar sen hur Gustav Vasa lyckades fly för att sedan återvända och besegra den danska kungen. Efter detta kom Sverige att bli en stormakt i norra Europa.

Länet / landskapet är också en populär semesterort för många svenskar under både vinter och sommar. Vintertid lockar fjällen och skidåkning och på sommaren arrangeras populära festivaler och den vackra naturen lockar även många människor. Under vinterhalvåret lockas även tusentals människor för att delta och bevittna det klassiska Vasaloppet där man åker längdskidor mellan Sälen och Mora (totalt 9 mil). Vasaloppet är även en symbol för Gustav Vasas flykt från Kristian II under 1500-talet.

Många kända svenska profiler kommer från Dalarna, några av dem är operasångaren Jussi Björling, konstnären Carl Larsson, musikern Kalle Moraeus, hockeyspelaren Nicklas Lidström, sångaren Björn Skifs och konstnären Anders Zorn.

Fler städer