Vad händer i Dalarna

Tips på evenemang, aktiviteter och annat kul att göra.

Upplevelsepresenter i Dalarna

Ge bort en trevlig upplevelse till någon speciell. Alltid uppskattat.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Dalarna

Dalarnas län eller Kopparbergs län som det hette förut hittar du i mellersta Sverige och namnet har spelat en stor roll i den svenska historien. Med sina cirka 280 000 invånare är länet det 9:e största i Sverige. Residensstad är Falun och andra välkända orter i Dalarna inkluderar Borlänge, Avesta, Ludvika och Mora. Det finns även ett landskap vid samma namn som delar samma geografi.

Första gången Dalarna omnämns i historien är under 1100-talet då länet / landskapet gick under namnet Järnbäraland. På den tiden beskrevs området som ett hedniskt land. Framförallt omnämns Dalarna under 1500-talet då Gustav Vasa flydde hit för att komma undan Danmarks kung Kristian II. Historien berättar sen hur Gustav Vasa lyckades fly för att sedan återvända och besegra den danska kungen. Efter detta kom Sverige att bli en stormakt i norra Europa.

Vad kan man göra i Dalarna?

Dalarna är ett län i Sverige som är känt för sin vackra natur, rika kulturarv och många aktiviteter. Här är några förslag på saker att göra i Dalarna:

Upplev naturen: Dalarna är känt för sin vackra natur med fjäll, sjöar och skogar. Det finns många möjligheter att gå på vandringar, cykla, fiska och paddla i området.

Besök någon av Dalarnas stugor och fäbodar: dessa traditionella byggnader ger en unik inblick i områdets historia och kultur.

Provsmaka lokal mat: Dalarna är känt för sin goda mat, såsom räkor, älgkött, ost och lingon.

Besök någon av Dalarnas folkparker: som är unika utomhusmuseer som visar upp områdets kultur och historia.

Delta i någon av Dalarnas traditionella högtider: såsom Midsommar och Lucia, som är viktiga högtider i området.

Åk skidor eller snowboard: Dalarna är känt för sina bra skidorter och många skidresorter med olika svårighetsgrader.

Det finns många olika saker att göra i Dalarna, beroende på vad du är intresserad av. Men det är en bra plats för att uppleva den vackra naturen, lära dig mer om områdets historia och kultur och prova på god lokal mat.

Populärt semesterlandskap

Länet / landskapet är också en populär semesterort för många svenskar under både vinter och sommar. Vintertid lockar fjällen och skidåkning och på sommaren arrangeras populära festivaler och den vackra naturen lockar även många människor. Under vinterhalvåret lockas även tusentals människor för att delta och bevittna det klassiska Vasaloppet där man åker längdskidor mellan Sälen och Mora (totalt 9 mil). Vasaloppet är även en symbol för Gustav Vasas flykt från Kristian II under 1500-talet.

Många kända svenska profiler kommer från Dalarna, några av dem är operasångaren Jussi Björling, konstnären Carl Larsson, musikern Kalle Moraeus, hockeyspelaren Nicklas Lidström, sångaren Björn Skifs och konstnären Anders Zorn.

Anordnar du event eller aktiviteter i Dalarna?

Om du arrangerar event och aktiviteter så har du möjlighet att utan kostnad publicera allt spännande som händer hos ditt föret. Det enda du behöver göra är att skapa ett konto.

Skapa konto