Nationalmuseum öppnar dörrarna till romantiken

Nationalmuseum öppnar dörrarna till romantiken

Nationalmuseum öppnar dörrarna till romantiken

I höst visar Nationalmuseum storsatsningen Romantiken – ett sätt att se. Det är en utställning som med full kraft bjuder in besökaren att uppleva konsten från brytningstiden omkring år 1800, då både konsten och konstnärsrollen påverkades av idéer som främjade det fria tänkandet, den individuella erfarenheten och det kreativa sinnet. Den pågår från den 26 september till den 5 januari 2025.


TIPS! Det bästa som händer i Stockholm

Vi får många förfrågningar om vad man inte får missa i stan samt vad för nytt som är på gång. För att göra det enkelt att upptäcka det bästa som händer i Stockholm så skapade vi en kanal på Facebook där du kan följa våra favoriter som händer i stan. Här kan du följa det bästa som händer i Stockholm

Romantiken uppstod i Tyskland och blir främst tydlig i västerländsk bildkonst, musik och litteratur från sent 1700-talet fram till mitten av 1800-talet. Romantikens bilder ville få betraktaren att se omvärlden i alla dess delar och ur oväntade vinklar. Det kan vara svindlande höjder i mäktiga landskap, livshotande sjönöd på rasande hav eller täta skogar i hotande mörker. Men det kan också vara ett oansenligt ansikte som uttrycker något vi kan identifiera oss med men har svårt att klä i ord.

En upplevelse för livet

– Jag vågar lova besökaren en upplevelse för livet. Det här är konst som engagerar på betraktarens villkor, som är lättillgänglig och oändligt mångbottnad på samma gång. Och den är oemotståndligt vacker. I utställningen ingår verk som vi aldrig vågat drömma om att få visa i Sverige, men utländska museer och samlare har trott på vår idé och varit fantastiskt generösa, säger Carl-Johan Olsson, utställningens kurator.

I utställningen visas flera nyförvärv som Nationalmuseum gjort de senaste åren tillsammans med många nyckelverk inlånade framför allt från museer och samlare i Tyskland, Norge och Frankrike. Här återfinns konstverk av bland andra Peder Balke, Carl Blechen, Johan Christian Dahl, Eugène Delacroix, Caspar David Friedrich, Marcus Larson och Ernst Ferdinand Oehme. Bland de 25 samtidskonstnärerna i utställningen finns Ann Böttcher, Lena Cronqvist, Leif Engström, Ann Frössén, Oscar Furbacken, Paul Fägerskiöld, Mariele Neudecker, Lars Nilsson, Lovisa Ringborg, Helene Schmitz, Sixten Sandra Österberg med flera.

Information

Datum: 26 september-5 januari 2025
Pris: entrébiljett Nationalmuseum 160kr, fri entré under 20 år

Mer information om utställningen hittar du här.

Höjdpunkter inom konst och museum i Stockholm



Du kanske även gillar dessa upplevelser

Nedan har vi sammanställt några av de mest populära sakerna som händer nu och i framtiden.

Upptäck Stockholms hemligheter

Vi är alltid på jakt efter spännande historier om Stockholms förflutna och nu har vi hittat något riktigt intressant.

Spioner i Stockholm under andra världskriget

Detta är historien om en av världens mest spiontäta städer under andra världskriget…. I Stockholm arrangerades hemliga möten mellan diplomater och militärer och de du minst anade spionerade på dig. En tidigare spion guidar dig genom dåtidens Stockholm.

En tidigare spion tar med dig på en fascinerande vandring genom dåtidens Stockholm, när världskrig var en del av vardagen. Stockholm hade blivit en av världens mest spiontäta städer, här arrangerades topphemliga möten mellan diplomater och det lockade såklart hit de som ville ha koll på fienden. Under den här tiden var det omöjligt att veta vem man kunde lita på. Under spionvandringen får du reda på några duktiga spioner, hur de jobbade, vilka verktyg de använde och en mängd berättelser om Stockholm som du aldrig hade kunnat ana.

Läs mer om spionvandring här

Spionvandring Stockholm

Arrangerar du något kul event?

Du vet väl att det är superenkelt att dela dina event hos oss. Här kan du läsa mer



👍HÖJDPUNKT FÖR DIG SOM GILLAR HISTORIA!

Detta tycker vi är en av de mest fascinerande historier om dåtidens Stockholm. Stockholms hemliga sjö

Stockholms hemliga sjö

För inte så många år sen (allt är relativt) så låg det en stor sjö mitt på Södermalm. Sjön gav vatten till stockholmarna och Kungahuset brukade fiska här. Sjön låg precis vid infarten till Stockholm och var välbesökt. Vad hände med sjön och hur va livet i Stockholm på denna tid? Vad lever kvar idag? Om du är nyfiken så är denna stadsvandring något för dig.

Här kan du läsa om stadsvandringen om Stockholms hemliga sjö

 

Arrangerar du stadsvandringar?

Du vet väl att det är superenkelt att dela dina event hos oss. Här kan du läsa mer



3 populära stadsvandringar som du borde kolla in

Nedan listar vi 3 favoriter bland alla stadsvandringar som du hittar i stan.

1. En naturskön och historisk vandring på fängelseö

Långholmen är en av Stockholms mest spännande platser tack vare sitt välkända fängelse där många av Sveriges värsta kriminella suttit. Här hittar du också en imponerad träbåtshamn, minnen från en flygplanskrasch och många natursköna stigar. På denna vandring får du följa med tillbaka till dåtidens Långholmen och lyssna på alla spännande händelser och intressanta personer som brukade husera på ön.

Här kan du läsa mer om den guidade vandringen på Långholmen

2. Gamla stans hemligheter

🎅🏻Julklappstips! Denna upplevelse går att köpa som presentkort.

En av Stockholms mest uppskattade stadsguider Stefan Maurbakken arrangerar historiska vandringar genom Gamla stans dolda sidor. Stefan har enormt många spännande historier om Stockholm att dela och under stadsvandringen besöker du historiska platser där Stefan berättar om händelserna som utspelat sig i Gamla stan och människorna som bott i området. Vandringen passar främst lokala stockholmare som vill lära sig något nytt om sin hemstad.

Läs mer om Gamla stans hemligheter

Gamla stan

3. Stockholms hemliga sjö

Kanske har du njutit av något svalkande på Snaps uteservering? För några hundra år sen låg det en stor sjö på samma plats där stockholmarna hämtade sitt vatten, badade och kungen fiskade. Sjön var av stor vikt för livet människor som bodde i Stockholm så varför försvann den och vad finns kvar idag? Denna stadsvandring tar dig tillbaka till dåtidens Södermalm med många spännande historier om livet här förr i tiden. Bland annat får du reda på vilka som bodde i samma hus som Snaps ligger idag.

Läs mer om stadsvandringen på Södermalm här

Stadsvandring Södermalm - hemliga sjön

Arrangerar du stadsvandringar?

Du vet väl att det är superenkelt att dela dina event hos oss. Här kan du läsa mer