Nationalmuseum öppnar dörrarna till romantiken

Nationalmuseum öppnar dörrarna till romantiken
I höst visar Nationalmuseum storsatsningen Romantiken – ett sätt att se. Det är en utställning som med full kraft bjuder in besökaren att uppleva konsten från brytningstiden omkring år 1800, då både konsten och konstnärsrollen påverkades av idéer som främjade det fria tänkandet, den individuella erfarenheten och det kreativa sinnet. Den pågår från den 26 september till den 5 januari 2025.
❗
TIPS! Det bästa som händer i Stockholm
Vi får många förfrågningar om vad man inte får missa i stan samt vad för nytt som är på gång. För att göra det enkelt att upptäcka det bästa som händer i Stockholm så skapade vi en kanal på Facebook där du kan följa våra favoriter som händer i stan. Här kan du följa det bästa som händer i Stockholm
Romantiken uppstod i Tyskland och blir främst tydlig i västerländsk bildkonst, musik och litteratur från sent 1700-talet fram till mitten av 1800-talet. Romantikens bilder ville få betraktaren att se omvärlden i alla dess delar och ur oväntade vinklar. Det kan vara svindlande höjder i mäktiga landskap, livshotande sjönöd på rasande hav eller täta skogar i hotande mörker. Men det kan också vara ett oansenligt ansikte som uttrycker något vi kan identifiera oss med men har svårt att klä i ord.
En upplevelse för livet
– Jag vågar lova besökaren en upplevelse för livet. Det här är konst som engagerar på betraktarens villkor, som är lättillgänglig och oändligt mångbottnad på samma gång. Och den är oemotståndligt vacker. I utställningen ingår verk som vi aldrig vågat drömma om att få visa i Sverige, men utländska museer och samlare har trott på vår idé och varit fantastiskt generösa, säger Carl-Johan Olsson, utställningens kurator.
I utställningen visas flera nyförvärv som Nationalmuseum gjort de senaste åren tillsammans med många nyckelverk inlånade framför allt från museer och samlare i Tyskland, Norge och Frankrike. Här återfinns konstverk av bland andra Peder Balke, Carl Blechen, Johan Christian Dahl, Eugène Delacroix, Caspar David Friedrich, Marcus Larson och Ernst Ferdinand Oehme. Bland de 25 samtidskonstnärerna i utställningen finns Ann Böttcher, Lena Cronqvist, Leif Engström, Ann Frössén, Oscar Furbacken, Paul Fägerskiöld, Mariele Neudecker, Lars Nilsson, Lovisa Ringborg, Helene Schmitz, Sixten Sandra Österberg med flera.
Information
Datum: 26 september-5 januari 2025
Pris: entrébiljett Nationalmuseum 160kr, fri entré under 20 år
Mer information om utställningen hittar du här.
Nyheter & inspiration om kultur i Stockholm
Höjdpunkter inom konst och museum i Stockholm
Du kanske även gillar dessa upplevelser
Nedan har vi sammanställt några av de mest populära sakerna som händer nu och i framtiden.
Upptäck Stockholms spionhistoria!
Under andra världskriget var Stockholm världens spionhuvudstad. Detta är historien om livet i Stockholm på tiden då kriget bara var ett steg bort.
Stockholm – Nordens Casablanca under andra världskriget
Visste du att Stockholm var känt som Nordens Casablanca under andra världskriget? Här kryllade det av spioner från hela världen som hade hemliga möten och spionerade på fiendernas aktiviteter. Eftersom Sverige höll sig utanför kriget blev vi en perfekt plats för möten mellan diplomater och höga militärer och därmed spionverksamhet. På denna stadsvandring får du bekanta dig med många av de fascinerande spionhistorier som inträffade i Stockholm.
Här kan du läsa mer spionvandringen
Arrangerar du event på Östermalm?
Du vet väl att det är superenkelt att dela dina event hos oss. Här kan du läsa mer
Smakrik höjdpunkt som händer just nu i Stockholm
Tips till dig som gillar att testa nya matställen!
Lokala matpromenader där du upptäcker nya restauranger
Det blir smakrika promenader över hela Stockholm framöver! Under matpromenaderna som går under namnet Matmilen har ett gäng restauranger förberett något speciellt från köket som de vill imponera med. Ditt jobb är att navigera mellan alla matställen och hitta trevligt matsällskap som förgyller matupplevelsen.
Här kan du läsa mer om de olika matpromeanderna:
Bilderna nedan är från när vi testade Matmilen.
Arrangerar du något kul event inom kort?
Du vet väl att det är superenkelt att dela dina event hos oss. Här kan du läsa mer
TIPS!
Författarvandring om Astrid Lindgren
Följ med på en resa genom platser som haft en särskild betydelse för Astrid Lindgren och hennes fantastiska sagovärldar!
Vandringen börjar vid Odenplan där du får höra hur det gick till Astrid Lindgren blev bestulen på ett manus. Vid Atlaskvarteren och Vasaparken bodde Astrid Lindgren under stor del av sitt liv. Du promenerar genom Tegnérlunden där Astrid passerade nästan varje dag under 25 år på väg till jobbet. Hör om sagans Bo Vilhelm Olsson, som han heter innan han blir Mio.
Läs mer om författarvandringen här
Arrangerar du något kul event?
Du vet väl att det är superenkelt att dela dina event hos oss. Här kan du läsa mer