Gamla stans hemligheter – en stadsvandring

Upptäck Stockholms dolda berättelser under en fascinerande vandring genom Gamla stan. Vandra genom mystiska gränder och förbi platserna där viktiga historiska händelser utspelat sig. En erfaren stockholmsguide tar med dig på en resa genom Stockholms historia där du får lära känna personerna och händelserna som skapat dagens stad.

Denna upplevelse passar perfekt för den inbitna stockholmaren som vill lära sig mer om sin hemstad. Även turister som vill upptäcka Stockholm är såklart välkomna!
Stadsvandring Gamla stan (7)

Höjdpunkter

– 90 minuters guidad vandring genom Gamla stan.

– En av Stockholms mest uppskattade stadsguider leder turen.

– Många fotovänliga platser och spännande berättelser.

Händer under stadsvandringen

Du beundrar statyn av Gustav Vasa i Riddarhusets trädgård och känner respekt för den svenska historien och de personer som har format landet. Gustav Vasa symboliserar kraften i en enad nation och kampen för självständighet. Hans närvaro i form av statyn ger dig en känsla av stolthet över Sveriges rika arv och historiska bedrifter.

Riddarhusets dekorationer med sin stora detaljrikedom och utsökta konst pryder byggnadens fasad. Varje ornament och skulptur tycks ha en historia att berätta, och du känner dig som en resenär i tiden som fått chansen att betrakta skönheten från det förflutna.

Husens sättningar längs Munkbron ger dig en inblick i Stockholms unika arkitektur. Du ser även vackra privatpalats med överdådiga dekorationer vid dörrar och portaler. Denna blandning av praktfullhet och elegans gör att du känner dig som om du går i en sagolik stad där varje byggnad har sin egen historia att berätta.

Gamla stan, med sina medeltida husgrunder och smala kullerstensgator, ger dig en känsla av att vara i en tid där historiens vingslag blir påtagliga. Du föreställer dig människorna som har gått dessa gator genom århundraden och känner en stark koppling till det förflutna.

Priser

Vuxen: 360 kr
Senior: 310 kr

Barn & ungdom i sällskap med fullt betalande vuxen: 0 kr

Aktuella datum och bokning


Om guiden

Upplev Stockholms magi genom den gröna guidens ögon – Din personliga Stockholmsguide för en minnesvärd och spännande stadsexpedition!

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide.

Mer om Gamla stan

Stadsvandring Gamla stan (8)

Känd för sin charm och atmosfär

När du funderar över vad Gamla stan är byggt på, förundras du över dess historia och betydelse. Det är som om marken du går på bär på skikt av berättelser från en svunnen tid, och du känner dig privilegierad över att få vara en del av denna kontinuerliga kedja av liv.

Gamla stan är känt för sin unika charm och atmosfär. De trånga gränderna och de historiska byggnaderna lockar turister och stockholmare lika mycket. Att få möjlighet att bo i denna levande stadsdel med drygt 3000 bofasta ger dig en känsla av gemenskap och samhörighet.

De få gröna ytorna i Gamla stan påminner dig om att trots den rika historien är det en stadsdel där människor lever och arbetar. Men du blir medveten om vikten av att bevara grönområden för att balansera det intensiva stadslivet och ge plats för rekreation och lugn.

Du blir nyfiken på att utforska de smalare gränderna och uppleva den genuina atmosfären bortom de mest kända platserna som Stortorget och Västerlånggatan. Du vet att det är där du kan hitta de verkliga pärlorna, de gömda platserna och de oskrivna berättelserna som väntar på att upptäckas.

Slott och kyrkor

Gamla stan, eller Staden mellan broarna som namnet en gång var, utgjorde länge det egentliga Stockholm. Här ligger Stockholms slott och Börshuset, Storkyrkan och Tyska kyrkan, den legendariska restaurangen Gyllene Freden och inte minst finns det många intressanta berättelser och legender som kretsar kring stadsdelen.

Stockholms slott, med sin imponerande arkitektur och ståtliga närvaro, väcker din nyfikenhet över dess historia och syfte. Varför ser det ut som det gör? Varför byggdes det just där? Denna fråga får dig att vilja undersöka slottets bakgrund och den tid då det restes för att förstå dess betydelse för Sveriges historia och kungliga arv.

Sammanfattningsvis är din upplevelse av Gamla stan en resa genom historien och en djupdykning i känslor som sträcker sig över tid. Det blir också ett möte med spännande karaktärer som Vera Siöcrona, Johannes Rudbeckius och Olaus Petri. Den rika arkitekturen, historien och atmosfären har berört dig på ett sätt som kommer att stanna med dig långt efter att du har lämnat dessa kullerstensgator.

Gamla stan, fram till 1980 officiellt Staden mellan broarna, är Stockholms historiska centrum och uppbyggt på Stadsholmen. Hit hör även  Helgeandsholmen samt Strömsborg . Riddarholmen istället är en egen stadsdel. Under flera hundra år utgjorde Gamla stan den egentliga staden. 1926 bildar vi stadsdelen och 2021 bor här cirka 3000 invånare.

Publicera ditt event hos oss

Här kan du läsa om hur det kan medverka på Vad händer i Sverige.

Boka här
Gamla stans hemligheter – en stadsvandring

Information

Adress: Riddarhustorget 10

Pris: 295

Varaktighet: 90 minuter

Telefonnummer: +46707417784

Bokning: Boka nu

Vägbeskrivning: Samling framför Riddarhusets trappa, Riddarhustorget 10. Hitta hit: Buss eller tunnelbana till Gamla Stan, fortsätt på Munkbrogatan (Vapiano) bort till vänster och efter cirka 6 minuter är du framme vid Riddarhuset som ligger på andra sidan övergångsstället. Använd gärna SLs reseplanerare; sl.se/ Vandringen avslutas på Järntorget.

Datum:
  • 31 augusti 2024 - 17:00
  • 7 september 2024 - 17:00
  • 14 september 2024 - 17:00
  • 5 oktober 2024 - 17:00
  • 26 oktober 2024 - 15:30
  • 2 november 2024 - 14:00
  • 30 november 2024 - 14:00

Vad vill du göra?

Datum