MatupplevelserVad vill du göra?

Datum

Mer om matupplevelser

Mat kan syfta på vad som helst, från djur till mat. Denna guide handlar framförallt om upplevelser som mat kan användas för. Hur uppnår du njutning genom mat och hur kan du få ett rikare liv tack vare mat.

Mat har en central betydelse i de flesta kulturer över hela världen. Det kan skilja sig hur vi tillagar maten, hur vi förbereder den eller hur vi kryddar den. Ofta finns det även en historia att berätta kopplat till vad vi äter och hur vi äter den. Exempelvis i Sverige så har de tuffa åren under 1800-talet då många svalt ihjäl kommit att få en viktig betydelse över vad vi äter även i modern tid.

Svenska matupplevelser

Sveriges kök är en mångsidig blandning av både traditionella och moderna kulinariska influenser. Med globaliseringens intåg har nya rätter introducerats i Sverige under de senaste åren samtidigt som gamla recept har återinförts i praktiken.

Det svenska köket har alltid påverkats av såväl utomstående som lokalbefolkningen vilket gör det så intressant! Till exempel integrerades senap runt 1900-1930 i det svenska köket eftersom människor från norra Europa var vana vid att använda det i sin mat medan svenskar aldrig hade hört talas om en sådan idé tidigare! Därför blev denna maträtt otroligt populär bland många svenskar som ofta lade till äpplen för sötma eller lök för djup.