Lucia på Skansen firar 130 år med stämningsfulla konserter

Lucia på Skansen firar 130 år med stämningsfulla konserter

Lucia på Skansen firar 130 år

I år fyller lucia på Skansen 130 år. Den 9 december inleds årets jubileumsfirande tillsammans med hela fyra olika körer som bjuder på såväl traditionella som oväntade inslag.

Bilder ovan från Skansen och Sara Kollberg.

Kommande event i Stockholm

Händer under lucia på Skansen

I år firas Lucia på Skansen i dagarna tre, 9, 10 och 13 december, med stämningsfulla konserter och stor luciakortege. Det blir luciatåg i praktfulla Seglora kyrka med Stockholms Universitetskör och Stockholms Gosskör, barnen i Spektrumkören firar högtiden som på 1920-talet och en barnkör lussar runt i parken. Dessutom bjuder elever från Stockholms Musikgymnasium på den årliga stora luciakonserten från Sollidenscenen. Nytt för i år är att luciatåget skrider genom julmarknaden till Sollidenscenen, där det bjuds på glögg och pepparkaka.

Så säger Matilda Klein, evenemangschef på Skansen:

– Under lucia slår vi på stort och firar i hela parken. Det första luciatåget på Skansen hölls redan 1893 och vi firar med andra ord 130 år i år. Jag ser fram emot att få se både gamla och nya Skansengäster som hittar hit, för att njuta av stämningen, sången och ljuset – kanske lite extra välkommet ljust nu.

Höjdpunkter

Luciakonserter 9-13 december
Lucia i Seglora kyrka
Upplev ett traditionellt och stämningsfullt luciatåg i praktfulla Seglora kyrka. Framträdanden av Stockholms Universitetskör (9, 13/12) och Stockholms Gosskör (10/12).
9, 10, 13 december

Lucia Seglora Kyrka

Lucia som på 1920-talet
Kliv in i Ordenshuset där barnen i Spektrumkören firar lucia som det kunde se ut i en föreningslokal på 1920-talet.
9, 10 december

Skansens Lucia
Njut av Skansens traditionella luciafirande där elever från Stockholms Musikgymnasium bjuder på konsert från Sollidenscenen.
9 december

Barnluciatåg
Grönkullaskolans årskurs 1 lussar genom parken med start vid Lill-Skansens scen.
9, 10 december

Lucia, en svensk tradition
Den svenska luciatraditionen sträcker sig långt tillbaka och är en tradition i ständig förändring. Kliv in i Bollnässtugan och lär dig mer.
13 december

Kommande event i Stockholm

Skansens öppettider under julen

Vardagar 10.00–15.00

Helger 10.00–16.00

Julmarknad fredag–söndag, 24 november–17 december 10.00–18.00

Julafton 24 december 10.00–14.00

Jullov 23 december–7 januari 10.00–16.00

Nyårsafton 31 december 10.00–16.00 och 20.00–24.00

Historien om lucia

Lucia föddes i Syrakusa på Sicilien på 280-talet och enligt legenden ska hon ha lidit martyrdöden den 13 december år 304, som straff för sin kristna tro.

Före kalenderreformen 1753 sågs lucianatten, den 13 december, som årets längsta och mörkaste natt. Enligt folktron var denna natt farlig, eftersom övernaturliga krafter var i rörelse.

Själva luciafirandet går att spåra till redan existerande svenska seder. I bondesamhället var både ljus och mörker laddat med symbolik.  Luciadagen markerade höstens arbete som färdigt och var en festdag. En av festlighetens många inslag var en Lussebrud som var en skämtsam karaktär, ofta iklädd halm.

Om den vitklädda lucian finns beskrivningar från överklassen i Västsverige under 1760-talet. Hon spreds sedan till borgare i städerna och vidare till allmogen på landsbygden. Hennes ljusa uppenbarelse reflekterar önskan att besvärja det mörka, och det röda bandet symboliserar blodet som offrades för den kristna tron.

Seden att sjunga kommer troligen från högreståndsmiljö samt universitetens och realskolornas körtraditioner i anslutning till julavslutningen, och kan spåras till slutet av 1700-talet.
Under 1900-talet tog sig luciatraditionen in i kyrkorna, hemmen och skolorna. Med 1927 års Luciatävling signerad Stockholms Dagblad befästs firandet runtom i landet.

Skansen har varit starkt bidragande till att etablera högtiden och höll i slutet på 1800-talet vårt första luciatåg. Den första bilden av en Lucia på Skansen är från 1896 och visar Pers Kerstin Olsdotter från Mora. Hon bär vit blus, vit kjol och har ett rött skärp runt midjan. På huvudet har hon hela hjässan täckt av en ljuskrona med lingonris.

Läs mer om vad som händer på Skansen under julen samt dess populära julmarknad

Kommande event i Stockholm

Vad vill du göra?

Datum