Stadsvandra på Skogskyrkogården

En stadsvandring på Skogskyrkogården med den uppskattade stockholmsguiden Stefan Maurbakken. Hör den fascinerande berättelsen om hur Skogskyrkogården kom till och hur det blev ett världsarv. Hör mer om begravningsområdena, vilka kändisar som ligger och vilar här samt de dolda hemligheterna som du garanterat inte hört talas om.

Skogskyrkogården

Höjdpunkter

– Lyssna till berättelsen om Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz, arkitekterna bakom Skogskyrkogården. Hur tänkte dem och varför blev kyrkogården som den blev.

– Vandra upp på Almhöjden, gå längs sju brunnars stig, se de vackra kapellen och andra magiska platser.

– Njut de höga furornas unika Unesco-landskap och förstå hur Skogskyrkogården hamnade på samma världsarvslista som pyramiderna i Egypten och Frihetsgudinnan i New York.

Händer under vandringen på Skogskyrkogården

Välkomna till en rundvandring på Skogskyrkogården, en plats som bär på en rik historia och starka känslor. Här vandrar vi bland minnen och förtrollande landskap utan att stiga in i några kapell, men ändå fylls våra sinnen med en oväntad känsla av fascination och respekt.

Berättelsen om Skogskyrkogården börjar vid dess ikoniska almhöjd, där du nästan kan känna närvaron av de tusentals själar som vilar i området. Det är en kyrkogård utan kyrka, men ändå bär den en atmosfär av andlig helighet och frid. Vi får höra hur allt började, varför just denna plats valdes och den oslagbara kombinationen av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz, som skapade detta mästerverk av svensk skog och arkitektur.

Under vår vandring upplever vi en förtrollande landskapsarkitektur där de höga träden dansar tillsammans med det mjuka ljuset som letar sig fram mellan deras grenar och sprider sig över gravarna. Det är som att befinna sig i en sagovärld där varje steg är en resa genom tid och rum.

Priser

Vuxen: 295 kr 

Senior: 245 kr 

Barn & ungdom i sällskap med fullt betalande vuxen: 0 kr

Detta ingår: 90 minuters guidad stadsvandring utomhus, vandringen avslutas i höjd med Gunnar Asplunds grav. 

Tillgänglighet: Asfalt och grus och sten. Få trappor. Möjlighet att ta sig fram med barnvagn, cykel och rullstol. 

Aktuella datum och tider


En del av Unescos världsarvslista

Skogskyrkogården bär på över 2 000 begravningar varje år, och man kan inte annat än känna en vördnad inför detta ställe som har blivit en del av så många människors livshistorier. Det är med stolthet vi berättar att Skogskyrkogården hamnade på Unescos världsarvslista 1994.

Vi går längs sju brunnars stig och blir förtrollade av furornas mäktiga närvaro. Deras skönhet och styrka får oss att känna oss små i det stora sammanhanget, men samtidigt inspirerade av livets kretslopp och naturens gång. Vi passerar kapell i olika stilar, var och en berättar sin egen unika historia och vi föreställer oss de många människors liv som har berörts av dessa platser.

Du går från det blyga och sagolika skogskapellet till uppståndelsekapellet med sina grekiska kolonner som bär upp en arkitektoniskt sagolik struktur. Här möts gammalt och nytt i en symbios som berör oss på djupet. Och inte att förglömma är det heliga korsets kapell med sin moderna funktionalism som står som en symbol för framtidens tro och hopp.

Vi kan inte undgå att märka de gravar som bär kända namn, som den älskade Greta Garbo, vars val av plats gjordes med omsorg och kärlek. Det är som att de kända och okända, de bortgångna och levande, alla blir en del av en evig historia som knyter oss samman i den mänskliga upplevelsen av livet och döden.

Låt dig inspireras av de höga furorna och det vackra ljuset som leker mellan grenar och träd. Låt fantasin flöda när du läser titlar och yrken på gravstenar från förr. Varje sten bär på en berättelse, varje namn en del av en större berättelse om mänsklighetens gång genom tiderna.

Så låt oss ge oss ut på denna unika vandring genom en plats där landskapet och människornas historia vävs samman på ett sätt som berör våra hjärtan och sinnen på ett djupt och känslosamt sätt. Välkommen till Skogskyrkogården, en plats av stillhet, skönhet och evighet.

Skogskyrkogården är inte bara en begravningsplats

Det är även en plats som myllrar av liv. Redan i entrén till Skogskyrkogården möts du av ett vackert landskap. Inga gravar syns, utan de finns istället inne i skogen. I motsats till andra samtida kyrkogårdar är gravarna små, ingen grav skulle nämligen vara större än någon annan för att visa att alla människor är lika inför döden.

Här hittar du ett rikt djurliv, bli inte överraskad om du ser både ekorrar och rävar. Fågelskådare kan se häckande duvhök, stenknäck och duvhök. Tallar finns det gott om i Skogskyrkogårdens gravkvarter, närmare 10.000 stycken och de flesta är dessutom över 200 år gamla. Gunnar Asplunds vackra ekonomibyggnad från 1923 ger plats åt Visitors Center för världsarvet Skogskyrkogården. Här finns en utställning, turistinformation, butik och utomhuskafé med fri entré.

Mer om Stefan Maurbakken

Upplev Stockholms magi genom den gröna guidens ögon – Din personliga Stockholmsguide för en minnesvärd och spännande stadsexpedition!

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide.

Publicera ditt event hos oss

Här kan du läsa om hur det kan medverka på Vad händer i Sverige.

Boka här
Stadsvandra på Skogskyrkogården

Information

Adress: Skogskyrkogården

Pris: 295

Varaktighet: 16.00-17.30

Telefonnummer: +46707417784

Vägbeskrivning: Samling: Utanför Skogskyrkogårdens tunnelbana, i trappan mellan de två blomsteraffärerna. Hitta hit: T-bana Skogskyrkogården Använd gärna SLs reseplanerare; sl.se/ Vandringen avslutas i höjd med Gunnar Asplunds grav. Guide: Stefan Maurbakken - den gröna guiden + 46 (0) 707 417 784.

Datum:
  • 8 september 2024 - 16:00
  • 6 oktober 2024 - 16:00

Vad vill du göra?

Datum