Nationaldagsfirande på Skansen – detta kan du se fram emot
Sveriges nya landskapsmåltider serveras på Skansen på Nationaldagen
På Sveriges nationaldag den 6 juni, gästas Skansen av Sveriges Landskapsmåltider. Sju kockar från hela landet tillagar och serverar smakprover av Sveriges nya landskapsmåltider. För första gången får allmänheten möjlighet att smaka på unika rätter med anor och råvaror från de representerade landskapen.
Bilden ovan föreställer Stockholms landskapsmåltid (foto Lennart Weibull) och Bohusläns huvudrätt (foto Katja Ragnstam).
Unika maträtter från hela Sverige
Vad sägs om glöhuppa med jästsmör från Hälsingland, dalsländsk älvdalsforell på tre sätt eller sötost med rårörda björnbär från Halland? Den 6 juni får allmänheten för första gången provsmaka dessa unika rätter, och andra nytolkningar av regionala mattraditioner, när projektet Sveriges Landskapsmåltider gästar Skansen.
Under 2023 är Stockholm Gastronomisk huvudstad i Europa. Med anledning av det har Sveriges Landskapsmåltider tagit fram nyskapade menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika trerätters måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror. Ett urval av rätter från åtta landskapsmåltider, från Dalarna, Gästrikland, Hälsingland, Halland, Södermanland, Medelpad och Bohuslän samt Stockholms län, kommer finnas att provsmaka på Skansen.
Så är säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider:
– Kockar fokuserar oftast på råvarorna som ska ligga på tallriken. Nu har fokus varit att ta fram en hel lokal måltid, från värdskap till porslin, glas och råvara. Det har varit en spännande resa att få upptäcka hur mycket som finns i vår närhet. Skulle man resa genom Sverige och äta de olika landskapsmåltiderna så tror jag att man skulle ha en jättespännande resa. Jag hoppas att vi med de gastronomiska smakerna på Skansen kan visa upp spännvidden som finns i vårt land, säger Hans-Erik Holmqvist, en av kockarna bakom Gästriklands och Hälsinglands landskapsmåltider.
Få tips på de bästa eventen i Stockholm
I våra mailutskick har vi sammanställt massor av kul som händer i Stockholm. Bland annat kan du se fram emot:
💰 Ta del av exklusiva erbjudanden från restauranger, hotell och upplevelser.
😍 Få förhandsinformation när nya roliga event händer.
👍 Få personliga tips baserat på dina intressen.
Du behöver bara fylla i din mail nedan för att komma igång!
Du kan upptäcka landskapens unika råvaror och matkulturer
Målet med de nya landskapsmåltiderna är att väcka intresse för landskapens unika råvaror och måltidskultur hos fler. På så vis vill man stimulera till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.
Så här säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen:
– I Skansens museum berättar vi om hur lokala råvaror och traditioner har format olika måltidskulturer historiskt i Sverige. Därför känns det extra roligt att allmänheten nu får chansen att uppleva lokala råvaror och fantastiska nytolkningar av Sveriges landskapsrätter hos oss på nationaldagen, säger Yvonne Nordlind, marknads- och kommunikationschef på Skansen.
Medverkande kockar är Görgen Tidén, Hans Erik Holmqvist, Eva Hessel, Claes Hasselhuhn, Patrik Arneke, Kenneth Stillman och Janne Bark.
Här är maträtterna
Bilden ovan är från Malin Vikström och föreställer Medelpads måltid.
Hallands län / Landskap Halland
Dessert: Sötost med rårörda björnbär, lättvispad grädde och kaksmulor.
Medverkande kock Eva Hessel
Västra Götalands län / Landskap Bohuslän
Huvudrätt: Musselbullar, musselsåsskum, palsternackskräm, rårörda lingon, pressat äpple och örter.
Medverkande kock Janne Bark
Gävleborgs län / Landskapen Gästrikland och Hälsingland
Förrätt (Hälsingland)
Tunnbrödets faser: Glöhuppa med jästsmör, tunnbröd med ”surströmming” av syrade grönsaker och
ättikgravad strömming, tunnbrödschips med lamsylta och lambetta.
Samt
Dessert (Gästrikland): Rabarber med oväntade saker. Choklad med smak av Gevalia och Mackmyras
whiskey. Rabarber från Rabarberbyrån.
Medverkande kock Hans Erik Holmqvist
Södermanlands län / Landskap Södermanland
Förrätt: Nässelsoppa på gösbuljong, kålrotsskiva med gösmousselin, gräslök, Mälarlöjrom och granskottsolja.
Samt
Dessert: Kyld rabarberkompott med lättvispad grädde, bipollen, honung och spansk körvel. Serveras
med enkornsdröm smaksatt med Camelinafrön.
Medverkande kock Patrik Arneke
Stockholm län / Stockholmsmåltiden
Förrätt: Salladsbowl. Crudo på Mälargös med närodlat modernt grönt och citronmajonnäs.
Samt
Huvudrätt: Varmkorv Est 1897, 126 år senare. Lammkorv med fänkål, rostade jordärtskockor, frasig
potatis, kål och svamp.
Medverkande kock Claes Hasselhuhn
Dalarnas län / Landskap Dalarna
Förrätt: Älvdalsforell i variation. Bakad, kallrökt och gravad tillsammans med picklade senapsfrön och
senap från Liss-Ellas, samt sommarens syrade grädde.
Medverkande kock Görgen Tidén
Västernorrlands län / Landskap Medelpad
Förrätt: Mousse på rökt sik, romsås, kavring och hovmästarsås.
Medverkande kock Kenneth Stillman
Praktisk info om eventet
Sveriges Landskapsmåltider på Skansen
6 juni 2023, kl 11.00 – tills dess att smakproverna tar slut.
TIPS! Det kommer vara väldigt mycket människor på Skansen på nationaldagen. Du kan förköpa biljetter så du slipper stå i kö eller vara osäker på om du kan komma in. Här kan du förköpa biljetter
Om Sveriges Landskapsmåltider
Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien har tagit initiativet till satsningen Sveriges Landskapsmåltider som engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet. I början av året presenterades nya menyer från Sveriges alla landskap samt huvudstaden – sammanlagt 26 unika måltider skapade utifrån lokala traditioner och råvaror.