Följ med ombord på Vasaskeppet
Följ med ombord på Vasaskeppet
Kungligheter och Nobelpristagare har fått göra det, men sällan museets andra besökare: att gå ombord på skeppet Vasa. Nu blir det möjligt för vem som helst – genom 42 korta filmer.
Foto ovan: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM
Se här ser Vasa ut inuti
Från fredagen 10 mars kommer filmerna att visas på Vasamuseets webbplats och som följetong på Vasamuseets Instagramkonto. Att gå ombord på Vasa är mångas stora dröm, men skeppet är alltför ömtåligt för att det ska kunna tillåtas. På det här sättet kan alla som vill få se hur Vasa ser ut inuti.
I filmen Ombord på Vasa bjuds besökarna att följa med ombord på skeppet tillsammans med Vasamuseets forskningsledare Fred Hocker. Han visar skeppet – på alla däcken – och förklarar hur platser och funktioner var tänkta att användas.
– Det är verkligen roligt att få visa hela skeppet, även de delar som alltid är dolda för besökare, säger Fred Hocker, forskningsledare på Vasamuseet och filmens ciceron.
I varje avsnitt visar Fred Hocker ett utrymme på skeppet och berättar om vad det är för något, hur det användes och vilka intressanta detaljer som kan finnas kvar.
– I det första avsnittet visar jag övre hyttan, ett mycket litet utrymme i akterkastellet som vi inte är helt säkra på hur det användes, även om vi har några idéer, säger Fred Hocker.
Få tips på de bästa eventen i Stockholm
I våra mailutskick har vi sammanställt massor av kul som händer i Stockholm. Bland annat kan du se fram emot:
💰 Ta del av exklusiva erbjudanden från restauranger, hotell och upplevelser.
😍 Få förhandsinformation när nya roliga event händer.
👍 Få personliga tips baserat på dina intressen.
Du behöver bara fylla i din mail nedan för att komma igång!
Från kabyssen till stora kajutan
Vidare kommer Fred Hocker att visa skeppets enda fungerande pump, kabyssen längst ner i skeppet där mat lagades över öppen eld, officerarnas utrymmen och de trånga låringsgallerierna längs skeppets sidor akteröver, för att nämna några av platserna. Ett avsnitt ägnas åt den stora kajutan, där kungen skulle vara i den händelse han var ombord. Kajutan är byggd på ett sätt som ger en intressant optisk effekt.
En viktig aspekt med filmen är att dokumentera hur Vasa ser ut idag. Inom en ganska snar framtid kommer skeppet nämligen att få en ny stöttning – både in- och utvändigt – och det kommer inte vara möjligt att komma åt alla utrymmen på samma sätt som idag. Under 2022 har Vasamuseet därför gjort ett omfattande dokumentationsarbete i foto och film ombord på Vasa. Under arbetets gång föddes idén om att även producera en annan typ av film. En film som tar med besökaren ombord.
Filmen kommer att visas i sin helhet på Vasamuseets webbplats och gå som följetong på Vasamuseets Instagramkonto.