Lucia i Stockholm – här är höjdpunkterna du inte får missa

Lucia i Stockholm

Under lucia är det vanligt att det arrangeras trevliga konserter och annat vackert inom musik. Här hittar du tips på magiska luciafiranden som hjälper till att förgylla julen.

Nya luciaevent i Stockholm

Det finns tyvärr inga evenemang.

Vad vill du göra?

Datum

Vad brukar man göra under Lucia?

Lucia är en traditionell fest som firas den 13 december i Sverige och andra nordiska länder. Firandet hedrar helgonet Lucia, som sägs ha levt på Sicilien på 200-talet. Traditionen har utvecklats till en fest med ljus och sång, och här är några vanliga saker som man brukar göra under Luciadagen:

Luciatåg:

Ett av de mest karakteristiska inslagen är Luciatåget, där en tärna klädd i vitt och med ljuskrona på huvudet leder en grupp med andra luciatärnor och stjärngossar genom att sjunga luciasånger. Tärnorna bär ofta vita kläder och har ljus i händerna.

Luciasånger:

Sång är en viktig del av firandet. Luciatärnorna och stjärngossarna sjunger traditionella luciasånger som ”Sankta Lucia” och ”Natten går tunga fjät.”

Lussekatter och pepparkakor:

Det är vanligt att baka och äta traditionella svenska bakverk som lussekatter (saffransbullar formade som åttor med russin) och pepparkakor.

Ljus och mörker:

Lucia infaller nära vintersolståndet, och firandet fokuserar på att sprida ljus i den mörka årstiden. Många tärnor och gossar bär ljus för att symbolisera ljusets seger över mörkret.

Luciafiranden i skolor, arbetsplatser och samhällen:

Många skolor, arbetsplatser och lokala samhällen arrangerar egna Luciafiranden där barn, ungdomar och ibland även vuxna deltar i Luciatåg och sång.

Tänk på

Att firandet kan variera något beroende på region och personliga traditioner.

Anordnar du Luciaevent i Stockholm?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR