Vad händer i Södermanland

Tips på evenemang och roliga saker att göra.

Vad vill du göra?

Datum

Vad kan man göra i Södermanland?

Södermanland är en vacker region i Sverige med mycket att se och göra. Här är några förslag på saker att göra och platser att besöka:

Gripsholms slott: Detta slott ligger i Mariefred och är en av de mest kända turistattraktionerna i Södermanland. Det byggdes på 1500-talet och har en imponerande samling av konst och möbler.

Trosa: Trosa är en vacker liten stad vid havet med charmiga trähus och små butiker. Det är en perfekt plats att promenera runt och ta in den pittoreska atmosfären.

Nyköping: Nyköping är en annan stad som är väl värd ett besök. Den har en vacker hamn, många restauranger och kaféer samt historiska sevärdheter som Nyköpingshus.

Sörmlandsleden: Sörmlandsleden är en vandringsled som sträcker sig genom Södermanland. Det finns många olika rutter att välja mellan och du kan njuta av vacker natur och frisk luft.

Flen: Flen är en liten stad med anor från medeltiden. Här kan du besöka kyrkan från 1100-talet och se den välbevarade stadsmuren.

Julita gård: Julita gård är en historisk herrgård med en stor trädgård och park. Det är också ett levande museum där besökare kan uppleva livet på en gård från förra sekelskiftet.

Stendörrens naturreservat: Stendörrens naturreservat är ett av Södermanlands vackraste områden. Det är beläget vid kusten och har en mängd olika vandringsleder och fina stränder.

Taxinge slott: Taxinge slott är känt för sina stora kakor och är en populär plats för fika och eftermiddagste. Slottet ligger vid sjön Taxinge och har en fin trädgård och utsikt.

Fleninge Utsiktstorn: Detta utsiktstorn ligger i Trosa och ger en fantastisk utsikt över skärgården och omgivningarna.

Tom Tits Experiment: Tom Tits Experiment är ett interaktivt vetenskapsmuseum i Södertälje. Här kan du experimentera med olika vetenskapliga principer och ha roligt samtidigt.

Dessa är bara några exempel på saker att göra i Södermanland. Det finns många fler platser att utforska och upptäcka i denna vackra region.

Mer om Södermanland

Södermanland är ett landskap i östra Svealand, även kallat för Sörmland. Namnet Södermanland betyder ”Södermännens land”, vilket var de folk som bodde söder om Mälaren.

Då Södermanland avgränsas till stor del av vatten kan man besöka vackra skärgårdar i landskapet, Stockholms skärgård är en del av det samt den skärgård som ligger utanför stora delar av den övriga Södermanlandskusten. Här kan man även besöka och se många kyrkor, slott och herrgårdar med unik konst från medeltiden och framåt då Södermanland är ett gammalt kulturlandskap.

Södermanland inkluderas av flera olika städer och landskommuner. De fem största orterna inom landskapet är: Stockholm, Eskilstuna, Södertälje, Tumba och Nyköping.

Anordnar du event eller aktiviteter i Södermanland?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via vad händer i Sveriges företagskonto kan du utan kostnad publicera alla event och aktiviteter ni anordnar. Skapa konto HÄR