Vad händer i Abisko

Tips på evenemang, aktiviteter och annat kul att uppleva i Abisko.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Abisko

Abisko ligger i Kirunas kommun och är en liten ort. Där erbjuds turistattraktioner som boende, aktiviteter, mat och dryck. Turister dras främst dit för att se norrsken, vandring och skidåkning beroende på säsong. Det finns även sevärdheter som natur landskap där kungsleden är en populär attraktion. Abisko är känd för deras nationalpark och kungsled.

Byns nordsamiska namn Ábeskovvu betyder ”skogen vid det stora vattnet”, som syftar på Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk. Här ligger Abisko nationalpark som är hela 7700 hektar där du kan upptäcka de vackra och lättillgängliga Njullá, även kallad ”blomsterfjället” och Abiskojåkka som flyter genom dalgången. Abisko är även startpunkten för den världsberömda Kungsleden. Abisko har en årsmedelnederbörd på endast 300 millimeter, vilket gör att det ofta är soligt där.

Årstiderna i Abisko

Under hösten sprakar det av vackra färger och luften är oftast frisk och sval. På vintern kan du uppleva de vackra norrskenen och polarnätter med mycket snö och kyla. Under våren och sommaren är fågellivet och blomsterprakten som bäst med högt vatten i jokkarna.

Abisko naturvetenskapliga station är där forskare från hela världen studerar klimatförändringar och utför naturforskning i arktisk miljö.

Abisko anses vara en av de bästa platserna på jorden att se norrsken ifrån. Detta beror på att området ligger i regnskugga från Atlantens fuktiga luft och därför ofta har klart väder. Utbudet av guidade aktiviteter är många för att uppleva det fantastiska norrskenet.

Se & göra i Abisko

Det finns massor med spännande aktiviteter att hitta på i Abisko. Aurora Sky Station erbjuder en fantastisk utsikt över Abisko, Torneträsk och berömda Lapporten. Kan besökas under sommaren, hösten och vintern. Du tar dig upp med linbana till fjället Njullá. Glöm inte kameran hemma, under vintern kan du nämligen se norrskenen dansa vackert över himlen och på sommaren lyser midnattsolen magiskt upp natten.

Trots att Abisko är litet till storlek så finns det ändå ett stort utbud av guidade aktiviteter. Flera olika företag erbjuder guidade turer som exempelvis hundspann, skoter, fototur med professionella norrskensfotografer för att föreviga minnet av de spektakulära himlashowen och mycket mer.

Anordnar du aktiviteter i Abisko?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR