Vad händer i Norrbotten

Tips på evenemang, aktiviteter och andra roliga saker att göra i Norrbotten.Härliga stunder med vänner och familj

Ibland är det små enkla saker som ett quiz eller ett roligt spel som skapar härliga minnen tillsammans med nära och kära. Här kommer tips på saker som kommer skapa en trevlig stund.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Norrbotten

I det allra nordostligaste Sverige ligger landskapet Norrbotten. Norrbotten gränsar till bland annat Lappland och Finland. Norrbotten utgör den östra delen av Norrbottens län som inrättades år 1810. Norrbotten är även Sveriges allra största län, hela 97.239 kvadratkilometer stor och kan därför jämföras med exempelvis Österrike som är ungefär lika stort. Den är dessutom hela tio gånger större än landskapet Skåne. I Norrbotten bor det ca 250.000 personer vilket motsvarar 2,4% av hela Sveriges befolkning. Norrbottens första städer grundades år 1621 och bestod av Luleå och Piteå. Norrbotten har hela 8 stycken nationalparker och utgör därför 95% av alla nationalparker i Sverige.

Norrbottens län består av 14 stycken kommuner och de är: Arjeplog, Arvidsjaur, Boden, Gällivare, Haparanda, Jokkmokk, Kalix, Kiruna, Luleå, Pajala, Piteå, Älvsbyn, Överkalix och Övertorneå. 90% av all tillverkning av järnmalm i Europa produceras och exporteras härifrån. På Unescos världsarvlista hittar man tre stycken objekt här och de är Laponia, Gammelstads kyrkstad och Struves meridianbåge.

Se & göra

Det finns massor med saker att se och upptäcka i Norrbotten. Det finns något för alla oavsett intresse, ålder och erfarenhet. Vill du till exempel upptäcka tre av Sveriges fjorton objekt från Unescos världsarvslista så har du kommit rätt. Här hittar du världsarvet Laponia som omfattar hela 9400 kvadratkilometer naturlandskap med så gott som orörd natur inkluderat i fyra stycken nationalparker; Sarek, Muddus, Padjelanta och Stora Sjöfallet och två stycken naturreservat; Sjaunja och Stubba. Dessa är utspridda i kommunerna Arjeplog, Gällivare och Jokkmokk.

I Gammelstads kyrkstad, som även den är med i Unescos världsarvslista, ligger Nederluleå kyrka som är Norrlands största medeltida kyrka som invigdes så tidigt som år 1492.

Struves meridianbåge är också ett världsarv som är en kedja av kartlagda mätpunkter på jordens yta. Fyra av dessa mätpunkter ligger i Tornedalen, på bergen Tynnyrilaki, Jupukka, Pullinki och Perävaara.

Anordnar du aktiviteter i Norrbotten?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR