Påsklov i Sverige – här är höjdpunkterna du inte får missa
Påsklovet i Sverige
Här hittar du tips och inspiration på roliga saker du kan göra med familjen under högtiden.
❗TIPS – Innan du läser vidare
Så här får du Sveriges bästa semestertips
Varje vecka går vi igenom tusentals evenemang, upplevelser och annat kul som händer i Sverige. Vi får även direktinformation från många arrangören så vi kan erbjuda unika upplevelser och erbjudanden. För att få våra favorit-tips, exklusiva inbjudningar samt unika erbjudanden så kan du gå med i vår privata Messenger-kanal på Facebook.
Nytt till påsklovet
Hotellweekend
TIPS!
Få våra senaste och bästa tips på saker som händer i Sverige i vårt nyhetsbrev. Där får du:
– Exklusiva rabatter på hotell, restauranger och upplevelser.
– Förhandsinformation om kommande event och upplevelser.
– Spännande nyheter och tips på platser som du kan upptäcka i Sverige.
Här går du med
Mer om påsklovet
Påsklov är vanligtvis en veckas skollov i den kristna traditionen. Det är vanligt att familj och släkt träffas för att äta påskmat och njuta av varandras sällskap. Det vanligaste på påskbordet är ägg, lamm, sill, lax och Jansons frestelse, men till skillnad från julmat är påskens mattradition något ”lättare”. Det är väldigt vanligt med påskmust, snaps och öl som alternativ till dryck.
Björkkvistar tas in för att kläs med fjädrar, ägg målas i olika färger och barnen klär ut sig till påskkärringar.
En annan tradition för barnen, som brukar vara den viktigaste, är påskäggen. Det är godisfyllda ägg som ofta göms av ”påskharen” i trädgården.
När är påsklovet?
Påsklovet i Sverige brukar vanligtvis vara under veckan runt påskhelgen. Påskhelgen infaller vanligtvis i mars eller april, så datumen för påsklovet kan variera år från år. Påskhelgen är en viktig helg i den kristna kalendern och består av påskafton, påskdagen och annandag påsk. Påsklovet är vanligtvis en av de längre skolloven i Sverige och många familjer använder denna tid för att resa och ha ledigt tillsammans. Datumen för Påsklovet är inte fastställda på förhand och skiljer sig från år till år, det är bäst att kolla med det lokala skolväsendet eller kolla på kalendern för att se när det infaller för det aktuella året.
Varför firar vi påsk?
Påsken firas till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Idag har påsken tappat en del av den religiösa betydelsen och istället blandats med både fornnordiska traditioner och gammal folktro.
Påskkärringar är ett exempel på något från den svenska gamla folktron, där häxor flyger på kvastar till Blåkulla för att festa till det med djävulen. Det var inte ovanligt att häxorna snodde med sig barn som skulle värvas till hans tjänst.
I den större häxhysterin på 1800-t var det många som vittnade om att de varit på Blåkulla. Det var även vanligt att kvinnor förhördes under tortyr för att erkänna att de egentligen var häxor. Lyckligtvis har idag påskkärringens rykte förtrollats till en mild och oskyldig lek för barn, där den största synden verkar vara en lite för hög sockerkonsumtion.
Har du ett event som passar bra inför påsk?
Via vår företagsplattform kan du gratis lägga upp dina event. Klicka här för att komma igång!