Så här blir nya Gröna Lund – ska inspireras av dåtidens Stockholm
Så här blir nya Gröna Lund
Nu skickar Gröna Lund in de första bygglovsansökningarna för det nya tivoliområde som ska uppföras på den intilliggande parkeringen. På platsen har bland annat det tidigare Nöjesfältet legat, men också Stockholmsutställningen år 1897. Därför är visionen att det nya området ska förena dåtid med framtid och inspireras av 1800-talets slut, en tid av innovation och optimism. Målet är att skapa ett tivoli som präglas av glädje och framtidstro över generationsgränserna.
Kommande event i Stockholm
Inspiration från Stockholmsutställningen år 1897
I samband med att de första bygglovsansökningarna nu skickats in för Gröna Lunds nya utbyggnad, presenteras också helt nya visionsbilder som visar hur området kommer att gestaltas. Inspirationen till arkitektur och tematisering av området är hämtad från Stockholmsutställningen år 1897 som ägde rum på Djurgården.
Så här säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts som driver Gröna Lund:
– Gröna Lunds nya område kommer hämta inspiration från svunna tider och specifikt Stockholmsutställningen som ägde rum på samma plats år 1897. Den historiska kopplingen kommer prägla arkitekturen, men vi vill även ta fasta på den positiva anda och uppfinningsrikedom som tidsepoken kännetecknades av. Vår vision är att området ska bli en oas av upplevelser, underhållning, mat och magiska miljöer. Vi vill skapa en plats där alla gäster får känna glädje och framtidstro, något vi behöver nu mer än någonsin.
De första bygglovsansökningarna för Gröna Lunds utbyggnad har nu skickats in och först ut är den karaktäristiska randbebyggelse som ska omge området. Byggnaderna kommer låna arkitekturinslag från historiska byggnader i och omkring området och karaktäriseras av småskalig arkitektur liknande den i Djurgårdsstaden och den närliggande Wasahamnen.
Kommande event i Stockholm
Om Stockholmsutställningen 1897
Slutet av 1800-talet var en tid som präglades av en överflödig optimism och nyfikenhet inför framtiden. I denna tid lockades människor från jordens alla hörn till olika ”Världsutställningar”, där de mest banbrytande uppfinningarna visades upp. De skandinaviska länderna stod värdar för en egen utställning mitt på Djurgården, Stockholmsutställningen år 1897 (eller rättare sagt Allmänna konst- och industriutställningen). Här kunde man ta del av spännande tekniska nyheter som automobilen, mjölkseparatorn, elektrisk belysning och rörliga bilder så väl som industriproducerade livsmedel som varmkorv och glass.
Utställningen kom att bli Stockholms och Sveriges hittills största publikmässiga framgång (endast att jämföra med Olympiaden i Stockholm 1912), då drygt 1,5 miljoner människor besökte utställningsområdet på Södra Djurgården. På samma plats, men drygt 130 år senare, kommer grindarna återigen öppnas till en plats som ska förundra sina besökare.