Vinprovningar i Sverige

Vad vill du göra?

Datum

Vad ska man tänka på när man provar vin?

När man provar vin finns det flera saker att tänka på för att få ut mesta möjliga av smakupplevelsen. Här är några tips:

Använd rätt glas – Använd ett vinglas som är utformat för det specifika vinet du ska prova. Ett vinglas med en större botten och smalare topp är oftast bäst, eftersom det hjälper till att koncentrera dofterna och smakerna.

Betrakta färgen – Titta på vinet mot en vit bakgrund för att se dess färg och nyanser. Färgen kan ge ledtrådar om druvsorten, årgången och om vinet har mognat ordentligt.

Dofta på vinet – Dofta på vinet innan du smakar det. Snurra vinet runt i glaset för att öppna upp aromerna. Tänk på vad du känner för dofter och försök identifiera dem. Är det fruktigt, blommigt eller kryddigt?

Smaka vinet – Ta en liten klunk av vinet och låt det rotera runt i munnen. Försök identifiera olika smaker och tänk på hur vinet känns i munnen. Är det lätt eller tungt, syrligt eller mjukt?

Bedöm eftersmaken – Bedöm eftersmaken genom att känna hur smakerna och dofterna stannar kvar i munnen efter du har svalt vinet. Eftersmaken kan ge dig en indikation om kvaliteten och karaktären av vinet.

Rengör smaklökarna – Drick gärna lite vatten eller tugga på en bit bröd mellan vinprovningar för att rensa smaklökarna.

Sammanfattningsvis handlar vinprovning om att upptäcka olika smaker och dofter i vinet. Följ dessa steg för att få ut mesta möjliga av smakupplevelsen.

Arrangerar du vinprovningar?

Då ska du skapa ett företagskonto och börja publicera allt spännande ditt företag arrangerar. Du skapar enkelt och gratis ett konto HÄR