Vad händer i Västerbotten

Tips på evenemang, aktiviteter och andra saker att göra i Västerbotten.Härliga stunder med vänner och familj

Ibland är det små enkla saker som ett quiz eller ett roligt spel som skapar härliga minnen tillsammans med nära och kära. Här kommer tips på saker som kommer skapa en trevlig stund.

Orter i Västerbotten

Vad vill du göra?

Datum

Vad kan man göra i Västerbotten?

Västerbotten är en region i norra Sverige som bjuder på många olika upplevelser. Här är några förslag på saker att göra i Västerbotten:

Besöka Umeå – Umeå är en av Västerbottens största städer och har mycket att erbjuda. Här kan du besöka Umeå universitet, Umedalens skulpturpark, Guitars – The Museum, och mycket mer.

Utforska Lapplands naturen – Västerbotten gränsar till Lappland och bjuder på fantastisk natur. Här kan du åka på vandring, fiska, paddla kanot, åka skidor, eller bara njuta av den vackra utsikten.

Besöka Skellefteå – Skellefteå är en annan större stad i Västerbotten. Här kan du besöka Skellefteå museum, Nordanå kulturområde, och många andra intressanta platser.

Besöka Vindelfjällens naturreservat – Vindelfjällens naturreservat är Sveriges största skyddade område och har mycket att erbjuda för den som gillar naturupplevelser. Här kan du åka på vandring, fiska, åka skidor eller uppleva midnattssolen på sommaren.

Besöka Lycksele djurpark – Lycksele djurpark är en populär attraktion i Västerbotten och bjuder på en rad olika djur från Sverige och andra delar av världen.

Åka på äventyr i Ammarnäs – Ammarnäs är en liten by som är utgångspunkt för många olika äventyr. Här kan du åka på fjällsafari, fiska i fjällvatten, åka på snöskotersafari, eller bara njuta av naturen.

Utforska kuststäderna – Västerbotten har en vacker kustlinje med många små städer och byar. Här kan du besöka t.ex. Skelleftehamn, Piteå, Lövånger, eller Bjuröklubb.

Det finns mycket att göra och upptäcka i Västerbotten, oavsett vad du är intresserad av. Här finns allt från vacker natur till intressanta museer och attraktioner, så det är lätt att hitta något som passar just dig.

Mer om Västerbotten

Västerbotten är beläget i nordöstra Sverige med Umeå som största staden och gränsar med Norrbotten, Lappland, Ångermanland och Bottenviken. Västerbottens län är Sveriges näst största län. Västerbottens landskapsblomma är en vacker  blomma som heter Kung Karls spira medan landskapsdjuret är en elegant storspov. Skogen har länge varit en självklar och viktig näring i Västerbotten. Trots att Västerbotten ligger långt norrut i landet så går det ändå bra att odla längs kusten, eftersom det ligger nära polcirkeln där det erbjuds många sköna timmar av solljus under sommarmånaderna. De viktigaste näringarna i Västerbotten är ändå metallhanteringen i Rönnskärsverken och järngjuterin som ligger beläget i Robertsfors.

Se & göra

Det finns massor med saker att se och upptäcka i vackra Västerbotten. Mat, konst, shopping, natur och friluftsliv, ja här hittar du definitivt något för dig oavsett ålder, intresse och erfarenhet och dessutom under alla årstider.

Den största staden i Västerbotten och faktiskt hela Norrland är Umeå med ungefär 85.000 invånare, där du även hittar Norrlands enda universitet, Umeå universitet. Andra städer som ligger i Västerbotten är bland annat Skellefteå och Boliden. Skellefteå är en härlig sommarstad med spännande historia och med många olika sevärdheter som passar alla smaker. Boliden är en av Sverige viktigaste städer när det gäller gruvnäring. Roligt att veta är att Västerbottensosten, som är en välkänd och speciell ost med mycket smak, är ett skyddat namn där endast ost som tillverkats i mejeriet i Burträsk får kallas för just Västerbottenost. Ljuvligt god är osten dessutom!

En utav de alla populära sevärdheten och aktivitetetn i Västerbotten är att besöka och vandra i Vindelfjäll som är Europas största naturreservat. Kungsleden är likaså ett viktig och välbesökt område. Kungsleden är en vandringsled som är kanske världens kändaste och även bästa vandringsled. Den sträcker sig mellan Abisko och Hemavan och är drygt 400 kilometer lång.

Gillar man musik och speciellt gitarrer så ska man definitivt göra ett besök på gitarrmuseet Guitars the Museum i centrala Umeå.

Arrangerar du event på i Västerbotten?

Då ska du skapa ett företagskonto och börja publicera allt spännande ditt företag arrangerar. Du skapar enkelt och gratis ett konto HÄR