Vad händer i Västerbotten

Tips på evenemang, aktiviteter och andra saker att göra i Västerbotten.Härliga stunder med vänner och familj

Ibland är det små enkla saker som ett quiz eller ett roligt spel som skapar härliga minnen tillsammans med nära och kära. Här kommer tips på saker som kommer skapa en trevlig stund.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Västerbotten

Västerbotten är beläget i nordöstra Sverige med Umeå som största staden och gränsar med Norrbotten, Lappland, Ångermanland och Bottenviken. Västerbottens län är Sveriges näst största län. Västerbottens landskapsblomma är en vacker  blomma som heter Kung Karls spira medan landskapsdjuret är en elegant storspov. Skogen har länge varit en självklar och viktig näring i Västerbotten. Trots att Västerbotten ligger långt norrut i landet så går det ändå bra att odla längs kusten, eftersom det ligger nära polcirkeln där det erbjuds många sköna timmar av solljus under sommarmånaderna. De viktigaste näringarna i Västerbotten är ändå metallhanteringen i Rönnskärsverken och järngjuterin som ligger beläget i Robertsfors.

Se & göra

Det finns massor med saker att se och upptäcka i vackra Västerbotten. Mat, konst, shopping, natur och friluftsliv, ja här hittar du definitivt något för dig oavsett ålder, intresse och erfarenhet och dessutom under alla årstider.

Den största staden i Västerbotten och faktiskt hela Norrland är Umeå med ungefär 85.000 invånare, där du även hittar Norrlands enda universitet, Umeå universitet. Andra städer som ligger i Västerbotten är bland annat Skellefteå och Boliden. Skellefteå är en härlig sommarstad med spännande historia och med många olika sevärdheter som passar alla smaker. Boliden är en av Sverige viktigaste städer när det gäller gruvnäring. Roligt att veta är att Västerbottensosten, som är en välkänd och speciell ost med mycket smak, är ett skyddat namn där endast ost som tillverkats i mejeriet i Burträsk får kallas för just Västerbottenost. Ljuvligt god är osten dessutom!

En utav de alla populära sevärdheten och aktivitetetn i Västerbotten är att besöka och vandra i Vindelfjäll som är Europas största naturreservat. Kungsleden är likaså ett viktig och välbesökt område. Kungsleden är en vandringsled som är kanske världens kändaste och även bästa vandringsled. Den sträcker sig mellan Abisko och Hemavan och är drygt 400 kilometer lång.

Gillar man musik och speciellt gitarrer så ska man definitivt göra ett besök på gitarrmuseet Guitars the Museum i centrala Umeå.