Vandra i Sverige

Hitta trevliga ställen att naturvandra i Sverige. På på platser och guidade aktiviteter.

Vad vill du göra?

Datum

Tips på ställen att vandra

Sverige erbjuder många fantastiska vandringsleder och nationalparker för naturvandring. Här är några förslag på bra ställen att naturvandra i Sverige:

Kungsleden – Kungsleden är en av Sveriges mest populära vandringsleder och sträcker sig över 440 kilometer genom den norra delen av Sverige. Leden erbjuder vacker natur och fantastisk utsikt över fjällen.

Sarek nationalpark – Sarek nationalpark är belägen i Lappland och är en av de mest avlägsna och orörda platserna i Sverige. Parken erbjuder en fantastisk natur med höga fjäll, glaciärer, vattenfall och djupa dalar.

Abisko nationalpark – Abisko nationalpark är belägen i norra Sverige och erbjuder vacker natur och fantastiska vandringsleder. Parken är känt för sin unika flora och fauna samt sin fantastiska utsikt över Lapplandsfjällen.

Kullaberg naturreservat – Kullaberg naturreservat ligger på västkusten i Skåne och erbjuder fantastiska klippor och vacker natur. Här kan man vandra längs kusten och uppleva den vackra utsikten över havet.

Stora Sjöfallets nationalpark – Stora Sjöfallets nationalpark är belägen i norra Sverige och erbjuder fantastisk natur med stora sjöar, höga fjäll och orörda skogar. Här finns också en av Sveriges högsta vattenfall, Njullá.

Söderåsens nationalpark – Söderåsens nationalpark ligger i Skåne och erbjuder vacker natur med skogar, klippor och forsar. Här finns också vandringsleder som går genom djupa dalar och över höga klippor.

Tyresta nationalpark – Tyresta nationalpark ligger nära Stockholm och erbjuder fantastisk natur med orörda skogar och sjöar. Här finns också vandringsleder som går genom djupa dalar och över höga klippor.

Dessa är bara några förslag på de många fantastiska platserna för naturvandring i Sverige. Det finns många fler nationalparker och vandringsleder runt om i landet som erbjuder fantastiska naturupplevelser för alla åldrar och nivåer av erfarenhet.

Mer om att vandra i Sverige

Sverige är känt för sitt vackra landskap och otroliga natur, och det med all rätt tycker vi!
Vill du uppleva Sverige till fots finns det många äventyr som väntar och det finns alltid något nytt att upptäcka.

Under sommartid så väljer många att bege sig till fjällen för att upptäcka den vackra naturen och njuta av lugnet som upplevelsen erbjuder. Exempelvis Dalarna och kring Åre är populära destinationer.

Bestig Kebnekaise

Vad händer i Sverige har själva testat på att bestiga Sveriges högsta berg och det var en magisk upplevelse som alla borde uppleva.

Vi flög till Kiruna och tog bussen till Nikkaluokta där vandringen började. ⁠Vandringen till Kebnekaise fjällstation tog rätt lång tid och var hyfsat tuff. Det var varmt och vi skulle bo i tält så vi hade mycket packning. Men vi kämpade på och kom fram runt 22-23 på kvällen. Vi belönades med många vackra vyer under färden.⁠

Dag 2 vilade vi upp kroppen och fötterna inför vår toppbestigning dagen efter. Det finns en iskall flod i närheten av fjällstationen som var gudomlig en varm sommardag! ⁠

Dag 3 besteg vi toppen. Vi höll på i cirka 12 timmar (upp och ner). Vi hade slarvat lite med träningen så vissa partier var rätt tungt men tillslut kom vi fram till toppen. Vi hade tur med vädret och kunde njuta av en fantastisk utsikt. När vi kom tillbaka till fjällstationen njöt vi en välförtjänt öl. ⁠

Dag 4 vandrade vi tillbaka till Nikkaluokta, vi sov i tält längs vägen för att ha en kortare vandring kvar till bussen. Det finns även möjlighet att ta helikopter tillbaka om man är trött. ⁠

Publicera dina vandringar

Driver du ett företag som säljer vandringar eller jobbar du för en organisation som tar hand om våra vandringsleder? Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt publicera alla dina turer och leder gratis. Skapa konto och lägg till event HÄR