Vad händer i Umeå

Tips på evenemang, aktiviteter och andra roliga saker att göra i Umeå.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Umeå

Universitetsstaden Umeå hittar du i Västerbotten i norra Sverige och med sina cirka 80 000 invånare är det Sveriges tolfte största stad. Orten går även under namnet Björkarnas stad och har anor redan från 1300-talet och på senare år är staden framförallt känt för sitt universitet. Staden har även blivit internationellt uppmärksammats tack vare sitt framgångsrika damfotbollslag där flera av Sveriges bästa fotbollsspelare haft sina karriärer.

Som största stad i Norrland kan du hitta på massvis av trevliga och spännande aktiviteter i och runt orten för alla åldrar och intressen.

Turismen i Umeå är väldigt stark. Turist och reseindustrin i regionen omsätter över en miljard kronor per år. Turismen bidrar även till att handeln i Umeå omsätter omkring sju miljarder kronor om året och hotellen har nästan en halv miljon gästnätter årligen. Dessutom har Umeå City Airport en miljon besökare årligen. Allt detta tack vare kommunens starka tillväxt under många decennier.

Se & göra

I vackra Umeå finns det allting någonting att se och göra.

Om du gillar att göra aktiviteter utomhus och göra utflykter ut i naturen så har du kommit rätt. Umeå erbjuder fina vandringsleder och naturreservat, många är dessutom barnvänliga.

Det finns flera företag som erbjuder hundspannsturer där du även du kan få lära dig att köra hundspann. Det här en  väldigt rolig och fartfylld aktivitet som många uppskattar och som du sent kommer att glömma.

Självklart får du inte missa norrskenen eller Aurora Borealis som det så vackert heter! Det går att boka norrskensturer genom olika företag där man kan få uppleva detta fantastiska naturfenomen med häst och släde eller varför inte med hundspann eller skoter? Psst! Bäcksjön är en en populär plats för norrskensentusiaster.

Gillar du kultur så har du hamnat helt rätt! Umeå valdes inte till Europas kulturhuvudstad år 2014 för ingenting. Här finner du ett sjudande kulturliv med både konst, teater och musik. Upptäck några av konstverken genom att promenera konstrundan. Detta är ett samarbete som Umeå kommun har tillsammans med konstenheten.