Vad händer i Sarek nationalpark

Tips på upplevelser och andra spännande saker att upptäcka i Sarek nationalpark.

Nya event i Sarek nationalpark

Det finns tyvärr inga evenemang.Vad vill du göra?

Datum

Mer om Sarek

Sarek är en nationalpark i västra delen av Jokkmokks kommun beläget i Lappland. Nationalparken är en del av världsarvet Laponia och är hela 1970 kvadratkilometer stort och räknas därför till Sveriges största högfjällsområde. Sarek har sex av Sveriges högsta fjäll och nästan hundra glaciärer. Sarek var en utav de första nationalparkerna som inrättades i Sverige år 1909. Sedan urminnes tider har samer bott i området. Efter att ha inrättat nationalparken läts samerna fortsätta att bedriva sin renskötsel men fråntogs björnjakten. Genom åren har de blivit av med rättigheterna att bedriva sin renskötsel men som de genom de senaste åren har fått rätt till igen. Idag har de rätt till att både hantera renskötsel och använda markerna för sina djur och sig själva. Det enda undantaget är älgjakt.

Bra att veta

Sarek är (tyvärr) en av Sveriges mest otillgängliga nationalparker och det finns inga vägar fram till nationalparken. Det är en av få nationalparker i Sverige som inte erbjuder någon slags bekvämlighet för besökarna. Att vandra i Sarek är därför rätt så krävande då det heller inte finns några markerade leder, rastplatser eller stugor. Eftersom vädret i fjällen kan ändras drastiskt måste man därför planera sin resa långt i förväg.

Det är viktigt att man inte packar för tungt och endast tar med det som man tror att man verkligen kommer att behöva och sådant som kommer att komma till användning. A och O är ordentliga vandringskängor och glöm inte att du måste ha gått in dem innan för att slippa eventuella skavsår. Kläder som tål vatten och vind är också bra att ha på sig, då det även kan vara kallt under sommarmånaderna. Mat, tält, eld och kök är viktigt att packa med sig då du befinner dig ute i det vilda, vatten går dock bra att dricka direkt från de naturliga bäcken. Tänk även på att mobiltäckningen inte fungerar överallt i nationalparken. Bra att veta är att det finns mycket mygg i fjällen så glöm inte att packa med myggmedlet!

Om du möter renar

Om man som vandrare möter renar är det viktigt att inte skrämma dem och det gäller även alla andra djur i området. I närheten av nationalparken finns samhällena Porjus, Gällivare och Jokkmokk. Om man inte känner för att tälta så kan man hyra stugor längs Kungsleden som ligger i den södra delen av nationalparken.

Anordnar du aktiviteter i Sarek?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR