Påsklovet

Vad vill du göra?

Datum

Påsklov

Påsklov är vanligtvis en veckas skollov i den kristna traditionen. Det är vanligt att familj och släkt träffas för att äta påskmat och njuta av varandras sällskap. Det vanligaste på påskbordet är ägg, lamm, sill, lax och Jansosons frestelse, men till skillnad från julmat är påskens mattradition något “lättare”. Det är väldigt vanligt med påskmust, snaps och öl som alternativ till dryck.

Björkkvistar tas in för att kläs med fjädrar, ägg målas i olika färger och barnen klär ut sig till påskkärringar.
En annan tradition för barnen, som brukar vara den viktigaste, är påskäggen. Det är godisfyllda ägg som ofta göms av “påskharen” i trädgården.

Varför firar vi påsk?

Påsken firas till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse. Idag har påsken tappat en del av den religiösa betydelsen och istället blandats med både fornnordiska traditioner och gammal folktro.
Påskkärringar är ett exempel på något från den svenska gamla folktron, där häxor flyger på kvastar till Blåkulla för att festa till det med djävulen. Det var inte ovanligt att häxorna snodde med sig barn som skulle värvas till hans tjänst.
I den större häxhysterin på 1800-t var det många som vittnade om att de varit på Blåkulla. Det var även vanligt att kvinnor förhördes under tortyr för att erkänna att de egentligen var häxor. Lyckligtvis har idag påskkärringens rykte förtrollats till en mild och oskyldig lek för barn, där den största synden verkar vara en lite för hög sockerkonsumtion.

 

Har du ett event som passar bra inför påsk?

Via vår företagsplattform kan du gratis lägga upp dina event. Klicka här för att komma igång!