Vad händer i Örnsköldsvik

Tips på evenemang och andra saker att göra i Örnsköldsvik.

Aktuellt i Örnsköldsvik

Se vad som händer just nu eller under närmsta dagarna.

Idag
I veckan
I helgen
Välj datum
Visa
just nu hittar vi inga evenemang inom denna kategori.

Upplevelsepresenter i Örnsköldsvik med omnejd

Ge bort en rolig upplevelse till någon nära och kär. Här hittar du tips.

Hotellweekend för två

Ta med din käresta på en mysig hotellupplevelse. Koppla av, ät gott och njut av varandras sällskap.

Läs mer

Kör Hellcat

Sätt dig bakom 717 hästkrafter och få en oförglömlig körupplevelse. Perfekt för den bil- och motorintresserade. Finns i Sundsvall.

Läs mer

Testa bågskytte

Utmana en vän i vem som kan pricka tavlan bäst. Utmanande och rolig upplevelse för kompisarna, kollegorna eller familjen. Finns i Sundsvall.

Läs mer

Mer om Örnsköldsvik

Orten hittar du i Västernorrlands län och i landskapet Ångermanland. Här bor cirka 33 000 personer. Staden är en av få städer som fått sin namn av en person, nämligen Per Abraham Örnsköld som var tidigare landshövding. I folkmun nämns orten ofta som Ö-vik.

I området runt staden har det bott människor ända tillbaka till bronsåldern. Runt 1700-1800-talet började orten utvecklas tack vare sin närhet till vattnet och att Sveriges sågverk utvecklades. Det är dock inte förrän 1894 som orten gick från köping till stad.

I dag är staden bland annat känt för sina företag som står för cirka 3% av Sveriges totala export. Detta är en väldigt stor andel sett till antal personer som bor här. Bland de mest kända företagen finns bland annat Metsä Board, Hägglunds och Fjällräven. Orten är även känt för sitt ishockeylag som fostrat många av Sveriges bästa hockeyspelare genom åren. Bland spelarna finns bland annat Peter Forsberg, bröderna Daniel och Henrik Sedin samt Markus Näslund. Ishockeylaget heter Modo och spelar sina hemmamatcher i Fjällräven Arena.

Andra framstående personer med kopplingar till Ö-vik innefattar bland annat skidskytten Magdalena Forsberg, fotbollsspelarna Malin Moström och Frida Östberg samt hockeyspelaren Victor Hedman.

Tips från fler städer & områden