Vad händer i Örnsköldsvik

Tips på evenemang och andra saker att göra i Örnsköldsvik.

Aktiviteter

Det finns tyvärr inga evenemang.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Örnsköldsvik

Orten hittar du i Västernorrlands län och i landskapet Ångermanland. Här bor cirka 33 000 personer. Staden är en av få städer som fått sin namn av en person, nämligen Per Abraham Örnsköld som var tidigare landshövding. I folkmun nämns orten ofta som Ö-vik.

I området runt staden har det bott människor ända tillbaka till bronsåldern. Runt 1700-1800-talet började orten utvecklas tack vare sin närhet till vattnet och att Sveriges sågverk utvecklades. Det är dock inte förrän 1894 som orten gick från köping till stad.

Ö-vik är känt för…..

I dag är staden bland annat känt för sina företag som står för cirka 3% av Sveriges totala export. Detta är en väldigt stor andel sett till antal personer som bor här. Bland de mest kända företagen finns bland annat Metsä Board, Hägglunds och Fjällräven. Orten är även känt för sitt ishockeylag som fostrat många av Sveriges bästa hockeyspelare genom åren. Bland spelarna finns bland annat Peter Forsberg, bröderna Daniel och Henrik Sedin samt Markus Näslund. Ishockeylaget heter Modo och spelar sina hemmamatcher i Fjällräven Arena.

Andra framstående personer med kopplingar till Ö-vik innefattar bland annat skidskytten Magdalena Forsberg, fotbollsspelarna Malin Moström och Frida Östberg samt hockeyspelaren Victor Hedman.