Oktoberfest

Allt om Oktoberfest 2023

Oktoberfest är en av de mest hyllande festivalerna i världen. Tyrolmusik, enliters ölglas, Lederhosen och tysk mat blandat med en magisk stämning. Vi reder du allt du undrar över kring Oktoberfest och hjälper dig hitta platserna där du kan uppleva Oktoberfest i Sverige.

*observera att bilden ovan är från festivalen i Tyskland.

Vad gör man på Oktoberfest?

Det är framförallt stämningen som gör festivalen så speciell. Tänk dig ett stort öltält med över 2000 personer som sjunger, dansar och lyssnar på tyrolermusik. Människor kommer till Oktoberfest med ett leende och stor förväntan och går hem med ett par enlitersöl innanför västen och nyfunna vänner och bekanta.

Oktoberfest Sverige

*bild från den svenska versionen av festivalen.

Vilken mat och öl serveras på Oktoberfest?

Det svenska Oktoberfest-firandet försöker efterlikna det tyska så mycket det går och det innebär såklart öl direkt från Bayern i Tyskland samt traditionell tysk mat som brezel, bratwurst, sauerkraut och apfelstrudel.

Här kan du läsa om de olika matpaketen som serveras under Oktoberfest.

Kommer det vara musik?

Självklart! Ett traditionsenligt band från Tyskland är på plats och spelar modern tyrolermusik som får dig att vilja dansa på bänkarna. När bandet vilar spelas en DJ kända schlagerhits.

Här är inspiration som får dig i rätt stämning.

När och var är Oktoberfest år 2023?

Det arrangeras massor av olika Oktoberfest-event, nedan hittar du info om de tre största i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Stockholm (Gärdet, Lindarängsvägen)

Torsdag – lördag, 7 – 9 september

Läs mer om Oktoberfest Stockholm

Göteborg, Heden

Torsdag – lördag, 24 – 26 augusti

*Biergarten alla dagar från kl. 12 på Heden

Läs mer om Oktoberfest Göteborg

Malmö, Posthusplatsen

Torsdag – lördag, 31 augusti – 2 september

Läs mer om Oktoberfest Malmö

Vad kostar inträdet?

På torsdag kostar inträdet 50 kr och fredag samt lördag kostar det 100 kr. Du kan även välja att köpa mat- och dryckespaket där det ingår enlitersöl, mat, platsreservation samt de traditionsenliga kläderna lederhosen och dirndl. Mat- och dryckespaketen börjar på 150 kr upp till 1950 kr.

TIPS! På torsdag kan studenter fynda inträde + enlitersöl för 125 kr.

Här hittar du alla priser inför ditt besök

Bör man ha på sig Lederhosen och Dirndl?

JAAAAA! För att komma i riktig Oktoberfest-stämning bör du ha på dig ett par snygga Lederhosen för män och Dirndl för kvinnor. Du kan hyra kläder på plats eller köpa om du planerar att gå på fler Oktoberfester.

Här hittar du inspiration på en schyst outfit till Oktoberfest.

Oktoberfest lederhosen dirndl (1)

Varför firar vi Oktoberfest?

Festivalen går tillbaka ända till år 1810 och har sen dess vuxit till världens största folkfest (enligt många). Ursprunget till Oktoberfest kommer från ett kungligt bröllop i Bayern som ägde rum den 12 oktober 1810. Fem dagar efter bröllopet arrangerades en stor offentlig hästkapplöpning som namngavs för att hylla prinsessan som gifte sig. Prinsessan hette Therese av Sachsen-Hildburghausen och kapplöpningen kom att heta Thereseienwiese. Kapplöpningen blev sedan en årlig tradition och år 1819 tog staden München över ansvaret för festligheterna.

Under åren växte nöjesutbudet under arrangemanget till att inkludera kägelbanor, klätterställningar och dansbanor. Dagens ölkoppling dök inte upp förrän år 1880 då staden började tillåta ölförsäljning under festligheterna. Det tog sen inte många år innan stora tillfälliga ölhallar började uppföras som festens stora attraktion.

Idag säger vi Oktoberfest men i folkmun kan även die Wiesn förekomma, detta efter det ursprungliga namnet på kapplöpningen.

Nuförtiden har festivalen spridit sig över hela världen och även till Sverige där den arrangeras på många ställen runtom i landet.

Varför är Oktoberfest i september?

Det är många som blir förvirrade över att festivalen börjar i september när den heter Oktoberfest. Orsaken är inte svårare än att man har flyttat datumet under åren i takt med festivalen blivit längre och att man vill kunna njuta av sensommarvärmen.

De svenska varianterna av Oktoberfest brukar dock börja något innan den tyska orginalfestivalen. I år börjar festivalen redan i slutet av augusti.

Vad vill du göra?

Datum