Vad händer i Luleå

Tips på evenemang, aktiviteter och annat kul att uppleva.

Nöjen i Luleå

Det finns tyvärr inga evenemang.

Boende i Luleå

Det finns tyvärr inga evenemang.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Luleå

Luleå ligger i norra Sverige i Norrbottens län och är Sveriges 22:a största ort med cirka 46 000 invånare. Orten kallas ibland för ”Stålstaden” på grund av sin betydelse för stålindustrin. Här finns ett tekniskt universitet, en omfattande forskning och en stor hamn där en stor del av Sveriges järnmalm passerar. Hamnen är Sveriges 7:e största.

Staden låg på medeltiden i nuvarande Gammelstaden men på grund av landhöjningen var man tvungen att flytta staden i takt med att vattennivån sjönk och hamnen inte längre fyllde sitt syfte. Staden hade till en början problem att växa på grund av olika faktorer men i takt med industrialiseringen och järnvägens framväxt på 1800-talet så blev Luleå en allt viktigare stad.

Idag är Luleå bland annat känt för sin flygflottilj F21, för att Facebook valt att placera sin servar i staden (Europas största datacenter) och för sina duktiga ishockey- och basketlag. Andra kända profiler från staden inkluderar journalisten Martin Schibbye, skådespelaren Maud Adams, sångerskan Emilia de Poret, fotbollstränaren Hans Backe samt tv-profilen Jessica Almenäs.