Vad händer i Luleå

Tips på evenemang, aktiviteter och annat kul att uppleva.Tips på upplevelsepresenter i Luleå med omnejd

Tips på trevliga upplevelser att ge i present till nära och kära.

Härliga stunder med vänner och familj

Ibland är det små enkla saker som ett quiz eller ett roligt spel som skapar härliga minnen tillsammans med nära och kära. Här kommer tips på saker som kommer skapa en trevlig stund.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Luleå

Luleå ligger i norra Sverige i Norrbottens län och är Sveriges 22:a största ort med cirka 46 000 invånare. Orten kallas ibland för ”Stålstaden” på grund av sin betydelse för stålindustrin. Här finns ett tekniskt universitet, en omfattande forskning och en stor hamn där en stor del av Sveriges järnmalm passerar. Hamnen är Sveriges 7:e största.

Staden låg på medeltiden i nuvarande Gammelstaden men på grund av landhöjningen var man tvungen att flytta staden i takt med att vattennivån sjönk och hamnen inte längre fyllde sitt syfte. Staden hade till en början problem att växa på grund av olika faktorer men i takt med industrialiseringen och järnvägens framväxt på 1800-talet så blev Luleå en allt viktigare stad.

Idag är Luleå bland annat känt för sin flygflottilj F21, för att Facebook valt att placera sin servar i staden (Europas största datacenter) och för sina duktiga ishockey- och basketlag. Andra kända profiler från staden inkluderar journalisten Martin Schibbye, skådespelaren Maud Adams, sångerskan Emilia de Poret, fotbollstränaren Hans Backe samt tv-profilen Jessica Almenäs.

Se & göra i Luleå

Luleå erbjuder någonting för alla. Här finns det gott om lättillgängliga natur, friluftsområden och naturreservat med bra motions och skidspår i hela kommunen. Gillar du att fiska finns det spännande fiskemöjligheter och för den som gillar jakt och skytte så finns det tre större skyttebanor.

I Luleå finns det dessutom massor av kultur. I Kulturens Hus kan du besöka Luleå kommuns egna konsthall med spännande utställningar och samtida konst. Om du strosar runt i Luleås gator kan du upptäcka en intressant arkitektur som har mycket att berätta om samhället och dess historia.

Om du beger dig lite längre bort från centrum så hittar du Luleås vackra skärgård med en välbevarad kulturhistoria och ett unikt växt och djurliv. För den hungrige erbjuder Luleå både lokala delikatesser men även smaker från hela världen.