Vad händer i Karlskrona

Tips på evenemang och andra saker att göra i Karlskrona.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Karlskrona

Orten är en klassisk örlogsstad belägen på både öar och fastland med närhet skärgård. Sen 1998 är vissa delar av staden med på Unescos världsarvlista. Centrum är beläget på ön Trossö. I dag bor ca 40 000 personerna på orten.

Orten har varit en viktig örlogsstad ända sen 1600-talet då svenska tog över denna del av Sverige efter danskarna. Svenskarna insåg snabbt platsens strategiska betydelse och redan i slutet av 1600-talet började man planera förflyttning av större delen av rikets flotta till platsen där Karlskrona i dag ligger. I slutet av 1600-talet fick orten även sina stadsprivilegier.

Med sin militära närvaro så har det även vuxit fram kulturella instanser som bevarat historiken. Bland annat kan du Marinmuseum som ingår i samma myndighet som Vasamuseet och Sjöhistoriska museet. Även svenska marinens musikkår är stationerade här. Andra sevärdheter att besöka inkluderar Drottningskärs kastell, Kungsholms fort och ta gärna även en tur ut i skärgården.

Bekanta ansikten med kopplingar till orten är bland annat friidrottaren Carolina Klüft, politikern Veronica Palm, skådespelerskan Mi Ridell och ishockeyspelaren Oliver Ekman-Larsson.