Vad händer på Gotland

Tips på saker att göra och upptäcka på ön.

Orter på Gotland

Vad vill du göra?

Datum

Vad kan man göra på Gotland?

Gotland är en vacker ö i Östersjön som är känd för sina vackra stränder, medeltida ruiner, och unika kultur. Här är några förslag på saker att göra på Gotland:

Besöka Visby – Visby är en medeltida stad och huvudstad på Gotland som är känd för sin ringmur och smala gränder. Här finns också en mängd kaféer, restauranger, butiker och museer.

Utforska raukområdena – Raukar är unika stenformationer som är karakteristiska för Gotland. I områden som Sudret och Fårö kan man uppleva dessa stenformationer på nära håll.

Besöka vackra stränder – Gotland har många vackra stränder, både med sand och sten. Några av de populäraste stränderna inkluderar Tofta, Sudersand och Ljugarn.

Upptäcka medeltida ruiner – På Gotland finns många medeltida ruinområden, inklusive Visby ringmur, katedralen i Visby, Roma kloster och Lummelundagrottan.

Åka på cykelsemester – Gotland är en perfekt plats för en cykelsemester. Det finns många cykelvägar och stigar som leder genom vacker natur och pittoreska byar.

Besöka naturreservat – Gotland har flera naturreservat, inklusive Grogarnsberget och Bästeträsk. Här kan man uppleva den vackra gotländska naturen och utforska vandringstigar.

Upptäcka gotländsk mat – Gotland har en unik matkultur som är värd att upptäcka. Prova lokala delikatesser såsom gotländsk lamm, rökt ål eller traditionella pannkakor med hjortron.

Det finns alltså mycket att se och uppleva på Gotland, oavsett om man är intresserad av historia, natur eller kultur.

Mer om Gotland

Gotland har kanske Sveriges mest intressant historia med kring, plundring och intriger. Med sitt strategiska läge i Östersjön har flera makter genom historien visat intresse för ön både inom handel och krig. Man har hittat bevis på befolkning på ön hela vägen bak till Stenåldern och då tror man det var främst säljägare och fiskare som befolkade ön. Under vikingatiden var Gotland ett av Europas rikaste områden när gotländska handelsmän bedrev handel långt bort i Europa och tog med sig rikedomar tillbaka till ön. Visby som är Gotlands största stad började växa fram under 1100-talet och blev snabbt en viktig handelsplats. Någonstans i sekelskiftet 1200-1300-talet ansluter sig Gotland till Svea Rike eller det vi idag kallar Sverige och även om anslutningen inte var smärtfri är det ändå första tecknet på att Gotland blir en del av Sverige.

Idag är Gotland ett av Sveriges mest populära turistmål både bland svenskar och turister och tack vare att ön är Sveriges mest solsäkra plats är det kanske inte så konstigt. På ön kan du räkna med härliga vyer över Östersjön, mycket historia, trevliga uteserveringar och restauranger samt massor av äventyr som passar alla åldrar.

Anordnar du event eller aktiviteter på Gotland?

Missa då inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du utan kostnad dela allt ni arrangerar. Skapa konto HÄR