Vad händer i Göteborgs skärgård

Upptäck minnesvärda saker att göra i Göteborgs vackra skärgård. Tips på event, aktiviteter och boende.

Vad vill du göra?

Datum

Om Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård brukar delas in i två delar, norra och södra skärgården. Den norra skärgården hör till Västergötland medans den södra skärgården hör till Bohuslän. En del av skärgårdens öar är förbinda med broar medans vissa öar behöver man ta sig med båt eller via färjor.

Den högsta punkten är i Göteborgs skärgård är Stora rös vilket finner sig i södra delen av skärgården.

Brukar du ta båten ut i skärgården? Här kan du läsa mer om båtkurser för dig med båt eller som planerar att köpa.

Vad kan man göra i Göteborgs skärgård?

Göteborgs skärgård är en vacker och varierad kustmiljö i Västsverige, med många öar och skär att utforska. Här är några förslag på saker att göra i Göteborgs skärgård:

Segling och båtturer: Det finns många företag som erbjuder segling och båtturer i skärgården, så det är en bra möjlighet att uppleva skärgården från sjösidan.

Fiske: skärgården är känd för sitt bra fiske, med många fjällsjöar och älvar där man kan fånga fiskarter som öring, röding och regnbåge.

Upplev naturen: Skärgården är omgiven av vackra vyer och natur, så det finns många möjligheter till vandringar och cykling på öarna.

Norra Göteborgs skärgård

I norra skärgården hittar man bland annat Lilla Varholmen, Hönö, Rörö och Björkö.  På dessa öar kan man avnjuta härliga dagar i solen eller spendera en weekend på något av hotellen. Det flera roliga aktiviteter för hela familjen så som klipp-klättring, krabbfiske, fiskemuseet, och vandring längst skärgårdsöarna. På fiskemuseet kan man få en titt på Göteborgs skärgård fiskehistora.

På skärgårdens nordligaste ö Rörö, finns det fantastisk orörd natur för natur och vandringsälskare. Det tar lite längre tid att ta sig till Rörö men man blir inte besviken när man ser Rörös vyer.

Södra Göteborgs skärgård

På Göteborgs södra öar hittar vi bland annat vackra Brännö. På Brännö kan man ta sig till det populära Värdshuset och avnjuta god mat och dryck till musik och kulturkvällar. Och för dansintresserade så kan man ta sig till Brännö Brygga för en sväng om under deras danskvällar. Hit tar man sig enklast med färjetrafiken från Saltholmen

Färjetrafik i skärgården

Trafikverket Färjerederiet är de färjor som trafikerar Göteborgs norra skärgård. Det trafikeras bilfärjor från lilla Varholmen till hela norra skärgården. Den södra skärgården nås via skärgårdsbåtar från Saltholmen.

Vinga

Vinga är en fyrö i Göteborgs skärgård, belägen i Kattegatt.  Vinga är Göteborgskommuns västligaste område och lockas gärna av historia intresserade turister då det funnits bevis att ön har varit bebodd i mer än 4000 år. En annan spännande fakta är att Evert Taube växte upp på Vinga. Taubes barndomsö har legat till inspiration till flera av hans texter och det var i Vinga fyr som Taubs familj bodde då hans pappa var fyrmästare där. Vinga är en perfekt dagsutflykt som du lätt tar dig till via en härlig båttur med turbåtarna i Hönö Klåvas hamn. Från Vinga kan man också ge sig iväg på sälsafari och andra spännande eller avkopplande event.

Anordnar du event i Göteborgs skärgård?

Jobbar du på ett företag som anordnar aktiviteter i  skärgården? Då har du möjligheten att publicera, helt kostnadsfritt, dina aktiviteter via oss på vad händer i Sverige.

Skapa konto HÄR