Chokladprovningar i SverigeVad vill du göra?

Datum

Vad gör man på en chokladprovning?

En chokladprovning är en upplevelse där du får chansen att smaka och lära dig mer om choklad. Här är några saker du kan förvänta dig att göra på en chokladprovning:

Smaka på olika sorter: Du kommer att få prova på en mängd olika sorter av choklad, inklusive olika stilar och märken.

Lära dig om tillverkningen: Du kommer att få lära dig om hur choklad tillverkas, inklusive processen med rostning, maling och blandning av kakaobönor.

Lära dig om olika aromer och smaker: Du kommer att få lära dig om de olika aromerna och smakerna som du kan förvänta dig att hitta i en choklad, inklusive fruktiga, blommiga och nötiga toner.

Diskutera med en expert: Du kommer att ha möjlighet att diskutera med en expert på choklad, som kan besvara frågor och dela sin kunskap om detta delikatess.

Njut av god mat: Många chokladprovningar inkluderar också en liten matupplevelse, såsom frukt, ost och charkuterier, för att förstärka smakupplevelsen.

Det är viktigt att komma ihåg att en chokladprovning är en chans att njuta av det här härliga godsaker och lära dig mer om dess historia och tillverkningsprocess. Det är en avkopplande och informativ upplevelse som passar bra för både chokladälskare och nybörjare.

Chokladens historia

Det var Christofer Columbus som tog med chokladen till Europa år 1502, och Spanien var snabba med att fixa monopol på import. Kakaobönorna tror man har använts i minst 2500 år och i Centralamerika odlade man träden på 600-talet.

Det öppnade många så kallade chokladhus i Europa där man sålde chokladdryck och när man kom på hur man kunde göra kakaopulver kunde man 1847 göra den första chokladkakan.
Förutom kakao innehåller choklad också oftast socker. Har man inte socker i så blir smaken väldigt besk vilket inte alla gillar. Ofta tillsätter man mjölk i chokladen och då kallas det för mjölkchoklad. 

Det är lite oklart var ordet chocolate (spanska) härstammar från, men en teori är att ordet xocolatl kommer från nahuatls, ett språk i centrala Mexiko. Xocolatl betyder bitter och atl betyder vatten, vilket tillsammans blir bittert vatten. I Sverige blev ordet choklad känt år 1688.

Kakaoträd till choklad

Kakaoträdet är ett träd (art i familjen malvaväxter) som odlas och växer i Asien, Afrika, Sydamerika och Nordamerika.
Trädet kan bli hela tio meter högt men kräver då ett tropiskt klimat. Det är inte heller så praktiskt att plocka från så höga höjder så ofta odlar man i lägre plockhöjd. Det lustiga med Kakao är att både frukter och blommor växer direkt på stammen, tänk dig liknande hur fikon växer. Fröna (bönorna) innehåller teobromin, ett gift som vi människor kan bryta ner till skillnad från många djur. Kakaopulver innehåller faktiskt koffein, vilket inte alla känner till. Det är alltså inte bara sockret i chokladen som gör att vi piggnar till.

Elfenbenskusten, Ghana och Indonesien är dom största producenterna av kakaobönor. Tråkigt nog är det bland annat det här som gör att regnskogen skövlas. 

Har du ett chokladevent?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR