Champagneprovning

Vad vill du göra?

Datum

Mer om champagneprovning

Champagne är ett mousserande vin som kommer specifikt från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Det påminner alltså om Cava, Prosecco eller andra mousserande viner, det enda som skiljer är var drycken tillverkas. Enligt myten var det där det första mousserande vinet producerades, men historikerna menar att britterna var först.

Vid framställningen används i regel tre olika druvor. Chardonnay som är en grön druva samt Pinot Noir och Pinot Meunier som båda är en blå druva. Champagnen tillverkas sedan enligt en “champagnemetod”. Den innebär att man först framställer ett basvin som sedan buteljeras tillsammans med en jästtillsats så en andra jäsning startar i flaskorna. Under en minst 15 månader lång process skapas bubblorna.

Innan champagneflaskan går till försäljning vibreras flaskan upp och ner för att ta bort sista jästfällningen. För att få ut sista jästen kyls flaskan hastigt ner och korken tas bort, därefter faller den frusna jästfällningen ut via trycket i flaskan.

Några av de äldsta champagnetillverkarna:
Gosset – år 1594
Lanson – år 1760
Moët & Chandon – år 1743
Philipponnat – år 1522
Roederer – år 1776
Ruinart – år 1729
Taittinger – år 1734

Anordnar du en champagneprovning? Skapa ett företagskonto och lägg ut ditt event, helt gratis. Klicka HÄR