ChampagneprovningVad vill du göra?

Datum

Mer om champagneprovning

Champagne är ett mousserande vin som kommer specifikt från vindistriktet Champagne i norra Frankrike. Det påminner alltså om Cava, Prosecco eller andra mousserande viner, det enda som skiljer är var drycken tillverkas. Enligt myten var det där det första mousserande vinet producerades, men historikerna menar att britterna var först.

Vad gör man på en champagneprovning?

En champagneprovning är en upplevelse där man får chansen att smaka och lära sig mer om Champagne, en av de mest kända bubbliga vinerna i världen. Här är några saker som du kan förvänta dig att göra på en champagneprovning:

Smaka på olika sorter: Du kommer få prova på en mängd olika sorter av Champagne, inklusive olika stilar och märken.

Lära dig om tillverkningen: Du kommer få lära dig om hur Champagne tillverkas, inklusive processen med andra gärningen och lång lagring på flaskor.

Lära dig om olika aromer och smaker: Du kommer få lära dig om de olika aromerna och smakerna som du kan förvänta dig att hitta i en Champagne, inklusive fruktiga, blommiga och nötiga toner.

Diskutera med en expert: Du kommer att ha möjlighet att diskutera med en expert på Champagne, som kan besvara frågor och dela sin kunskap om detta vin.

Njut av god mat: Många champagneprovningar inkluderar också en liten matupplevelse, såsom ost och charkuterier, för att förstärka smakupplevelsen.

Det är viktigt att komma ihåg att en champagneprovning är en chans att njuta av det här berömda vinet och lära dig mer om dess historia och tillverkningsprocess. Det är en avkopplande och informativ upplevelse som passar bra för både vinälskare och nybörjare.

Hur görs champagne?

Vid framställningen används i regel tre olika druvor. Chardonnay som är en grön druva samt Pinot Noir och Pinot Meunier som båda är en blå druva. Champagnen tillverkas sedan enligt en ”champagnemetod”. Den innebär att man först framställer ett basvin som sedan buteljeras tillsammans med en jästtillsats så en andra jäsning startar i flaskorna. Under en minst 15 månader lång process skapas bubblorna.

Innan champagneflaskan går till försäljning vibreras flaskan upp och ner för att ta bort sista jästfällningen. För att få ut sista jästen kyls flaskan hastigt ner och korken tas bort, därefter faller den frusna jästfällningen ut via trycket i flaskan.

Några av de äldsta champagnetillverkarna:
Gosset – år 1594
Lanson – år 1760
Moët & Chandon – år 1743
Philipponnat – år 1522
Roederer – år 1776
Ruinart – år 1729
Taittinger – år 1734

Anordnar du en champagneprovning?

Missa inte möjligheten att publicera allt spännande som händer hos er. Via Vad händer i Sveriges företagskonto kan du enkelt dela det ni anordnar utan kostnad. Skapa företagskonto HÄR