Vad händer i Arvika

Tips på evenemang och andra saker att göra i Arvika.

Nya event

Det finns tyvärr inga evenemang.

Vad vill du göra?

Datum

Mer om Arvika

Staden är en tätort i västra Värmland och centralort i Arvika kommun, Värmlands län. Orten ligger vid sjön Glafsfjorden, som har sjöförbindelse till Vänern. Riksväg 61 passerar staden, liksom järnvägen mellan Laxå och Charlottenberg-Oslo, Värmlandsbanan. Området är ett av Sveriges vattenrikaste. Här finns många sjöar och älvar som du även kan besöka.

Området har anor långt tillbaka i historien, men det är först på 1700-talet som beslutet att bygga en större stad fattas. Tanken var att det behövdes en handelsplats som skulle undanröja olägenheter vid förtullning och gränshandel. I början av 1800-talet fick Arvika sin första stadsplan av blivande kung Jean Baptiste Bernadotte. Fram till 1821 gick staden under namnet Oscarsstad som en hyllning till Bernadottes son och senare kung Oscar I.

I dag är orten främst känd som en industristad som kommer från industrialiseringen av Sverige. Här har det bland annat funnits tobakstillverkning, sågverk, och verkstadsindustri.

Större i orter runtomkring orten innefattar bland annat Karlstad och Oslo. Kända profiler som har anknytning till orten innefattar bland annat racingföraren Kenny Bräck och skådespelaren Tuva Novotny.