I Årstafruns fotspår – en stadsvandring

Märta Helena Reenstierna har fascinerat stockholmarna med sin dagbok som skildrar dåtidens liv i Stockholm. Populära stadsguiden Stefan Maurbakken håller i en intressant vandring om Märta Helenas liv i hennes hemmatrakter i Årsta. Det blir möten med Bellman som hon hjälpte när han supit till för mycket, tragedi och en stark berättelse om en kvinna som trots motgångar lyckas göra sig omtalad århundraden efter sin bortgång.

Årstafrun Stefan Maurbakken

Höjdpunkter

– Vacker vandring i idylliska Årsta.

– Kunnig guide som delar med sig av Stockholms dolda sidor.

– Hör fascinerande berättelser om en av Stockholms mest omtalade kvinnor.

Aktuella datum och tider

2024-03-12 10:30

Priser

Vuxen: 295 kr 

Senior: 245 kr 

Barn & ungdom i sällskap med fullt betalande vuxen: 0 kr

Detta ingår: 120 minuters guidad stadsvandring utomhus

Tillgänglighet: Vi vandrar på asfalt, grus och sten. Vandringen har få trappor men också kvistar och grenar i naturen. Det går bra att leda en cykel och en barnvagn. 

Hundar: Snälla hundar i koppel är välkomna.

Gruppbokning

Är ni en större grupp (minst 10 personer) som vill gå denna vandring? Fyll i vilken dag ni vill gå och hur många ni är så kommer Stefan Maurbakken återkomma inom kort.

  • MM snedstreck DD snedstreck ÅÅÅÅ

Händer på vandringen

”Välkomna till mitt älskade Årsta”, säger guiden. Så sade säkert även huvudrollsinnehavaren Märta Helena Reenstierna alias Årstafrun på sin tid. Men något torg och så mycket bebyggelse fanns här då inte då. Idag kan du beundra en stadsdel som planerades och formades under 1940-talet – ett alldeles eget formgivet intimt torg för gemenskap och glädje. I år 2023 firar torget 70 år. Här kom konstnären Bror Marklunds skulpturer att pryda torget, det ger en känsla av kreativitet och skönhet. Här finns också en fontän till alla barns stora glädje.

När vi ser de gamla EPA-husen, påminns vi om vår uppväxt och nya typer av hus och hem. Dessa konstruktioner var tänkt för varuhuset EPAs personal, och står stadigt kvar än idag.

Vandringen fortsätter mot Sköntorp där du upptäcker en välbevarad dansbana och färgglada kolonilotterna. Vi stannar upp vid en av lotterna och berättar om Årstafruns intresse för skog och mark. Hon odlade både nyttoväxter och dekorativa plantor där hon omgiven av vänner och grannar delade samma passion för naturen.

Men det mest gripande ögonblicket kommer när vi når sprickdalen som leder ner mot Årstaviken. ”Årstafrun” blir allvarlig när hon talar om Årsta gård, den bostad där hon levde från 1775 fram till sin död 1841. Vad jag ägt och förlorat, säger hon med rösten nästan bruten av känslor. Det var en tid av frid och glädje, en tid när Årstaskogen ännu var ett oförstört paradis med fjärilar som dansade över blommande ängar.” Du lyssnar till Årstafruns ord när vi läser några av hennes mest gripande och ömsinta upplevelser. Orden är som en tidskapsel som tar dig tillbaka till en svunnen era, där kärlek och sorg flätas samman i en symfoni av mänskliga känslor.

Hon drömde om att få dela sitt liv med andra genom sin dagbok. Idag finns dessutom ett Facebook-konto öppnat i hennes namn. Där kan vi fortsätta att läsa om hennes kärlek till Årsta och återuppleva hennes vardag.

Stadsvandringen når sitt slut vid Storängsparken, där du får lyssna till hur det gick till när Årstafrun bjöd in till det stora slåtterölet.

Du går därifrån med ett hjärta fyllt av historier och känslor, och med en djupare förståelse för den vackra stadsdelen Årsta och dess älskade fru som så generöst delade sina minnen med dig. Denna stadsvandring, med dess romantik och rofyllda natur, kommer för alltid att stanna kvar i ditt minne som en oskiljaktig del av din egen historia.

Mer om Årstafrun

Den så kallade Årstafrun skrev dagbok om 1700- och 1800-talets Stockholm och hennes skildringar har blivit populär läsning även i nutid. Dagböckerna ger en spännande inblick om livet i Stockholm och i synnerhet om livet som herrgårdsfru.

Årstafrun var en spännande kvinna! 
Hon levde på Årsta Gård med ca 20 anställda och en stor tobaksodling. Dessutom hade hon 8 barn.
I hennes vänskapskrets fanns Carl Michael Bellman och hon sägs ha hjälpt honom med hans skulder och fattigdom. Hennes make dog 1811 och hennes son dog tragiskt i en drunkningsolycka året efter. Efter dessa tragiska händelser fick hon driva gården själv. Trots detta fortsatte hon skriva sin dagbok långt upp i åren, även när hon nästan var blind.

Mer om Årsta

Årsta är en stadsdel i Söderort inom Stockholms kommun. Stadsdelen Årsta har fått sitt namn efter den gård med samma namn, som ligger i en dalsänka nära Årstaviken. Enligt traditionen skall Årsta på 1200-talet ha tillhört Birger Jarl. Årsta centrum stod färdigt 1953 och kom att bli förebild för många andra centrumanläggningar både i Sverige och utomlands. Det väckte stor uppmärksamhet bland annat för sina väggmålningar. Stadsdelens centrum, Årsta Torg, är där det mesta av handel och service ligger. Där finns förutom butiker både post, bank och apotek men även bibliotek och Vår teater i Centrumhuset, bio och vårdcentral. Folkets Hus används för olika kulturevenemang. Årsta centrum är av riksintresse för kulturminnesvården, vilket innebär att både den yttre och den inre miljön ska bevaras och eventuellt återställas.

Mer om guiden

Upplev Stockholms magi genom den gröna guidens ögon – Din personliga Stockholmsguide för en minnesvärd och spännande stadsexpedition!

Stefan Maurbakken är auktoriserad Stockholmsguide och har läst mycket om Stockholm och historia. Redan som barn var han nyfiken och ville lära mer. Stefan arbetade i många år som guide och reseledare utomlands. Med en kappsäck fylld av erfarenheter och kunskap lägger Stefan idag stor vid värdskap och engagemang.

Stefan blandar storytelling med fakta och anekdoter, på ett lättsamt sätt vis. Du får svar på dina frågor och tips på fler aktiviteter du kan göra i området. Detta har gjort att Stefan är väldigt uppskattad som guide.

Boka här
Taggar:AprilAugustiBarnrabattFamiljevandringHundvänligtJuliJuniOktoberSeniorrabattSeptemberStadsvandringarStefan MaurbakkenUtomhusaktiviteterVandring

Information

Adress: Årsta torg

Boka: Boka nu

Pris: 245 kr

Datum:
12 mars 2024 - 10:30

Vad vill du göra?

Datum